Благоевградчанинът Георги Спасов и бизнесменът от София Милен Стефанов внесоха до кмета на община Благоевград предложение за управленско участие в развитието на футболен клуб "Пирин" ЕООД Благоевград.

Спасов развива успешен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници и е известен с това, че от години помага на много спортни клубове и благородни каузи в Благоевград. Милен Стефанов пък е собственик на "Файв Мен" ЕООД – аутсорсинг телекомуникационна компания, оперираща на няколко пазара в Европа. 

Предложението е от "ПФК ПИРИН 22" АД, чиито мажоритарни акционери са двамата бизнесмени. Те имат сериозна заслуга за излизане на клуба от тежкото финансово състояние, в което беше оставен в края на 2023 г.

Спасов и Стефанов предлагат да поемат правото за участие на ОФК "Пирин" ЕООД в първенствата и турнирите на БФС от следващия сезон чрез управляващо дружество. Според предложението, общинският футболен клуб ще стане акционер в частното акционерно дружество, като придобие безвъзмездно 10% (20 000 акции) и излъчи представител в борда на директорите.  

Кметът Методи Байкушев внесе предложението за разглеждане в Общински съвет. В писмото си до съветниците кметът Байкушев напомня, че ОФК "Пирин" Благоевград е създаден през 2012 г. През годините община Благоевград е основен благодетел и гарант за съществуването на футбола. Поддържането на професионален футболен клуб в първия ешелон обаче не е по силите само на общината. В периода 2019-2023 г., въз основа на одобрен бизнес план, се реализира успешно сътрудничество с г-н Белогур, който инвестира много във футбола в Благоевград. Сътрудничеството с Белогур бе по същия модел, който предлагат Спасов и Стефанов сега - сключване на договор с управляващо дружество, в което община Благоевград има дял.

След преустановяването на сътрудничеството с г-н Белогур, за Община Благоевград е непосилно да осигурява цялостната издръжка на дружеството. Към настоящия момент представителният мъжки отбор на дружеството се състезава в efbet Лига, като се бори да остане в лигата и през следващата спортно състезателна година. В същото време дружеството трябва да преодолее тежкото финансово наследство и натрупаните задължения през 2023 г. 

Представителите на АД-то са заявили готовност да представят бизнес плана си за развитие на ОФК "Пирин" Благоевград пред общински съвет, който трябва да се произнесе по предложението им на заседанието на 26.04.2024 г.