Бившият наставник на Левски Славиша Стоянович е сред уважаваните специалисти от "синя" България. Словенецът беше начело на тима от "Герена" на два пъти - през сезон 2018/2019 година, когато беше заменен от Георги Дерменджиев по време на зимния лагер в Кипър, и през сезон 2020/2021 година, когато беше освободен, малко след като лежа във ВМА с коронавирус. Sportal.bg се свърза с 54-годишния треньор в Словения, който прие да каже мнението си по различни теми, свързани със "сините". Ето какво сподели Славиша Стоянович пред нашата медия:

С какво се занимавате в последно време?
- Работя към два отбора, помагам относно отиграванията на статичните положения. Имам ангажимент и към националния отбор на Словения във връзка с подготовката за европейското първенство в Германия. През миналата година бях консултант, участвах и при раздаването на "УЕФА Про лиценз" в Словения, често съм анализатор в телевизията за Шампионска лига, Лига Европа и европейските квалификации. След като си тръгнах от София, спрях с активната работа на терен. Знаете, че в България бях за кратко и в болница (б.а. - заради COVID-19). След това си дадох известна почивка.

30

Следите ли случващото се в Левски?
- Да, разбира се. Левски редува малко добри игри, с малко по-лоши. Играят ту горе, ти долу. С Мъри Стоилов отборът играеше добре, спечелена беше Купата на България. Сега е, както ние казваме, топло-хладно, топло-хладно. В момента клубът се намира в по-добра ситуация, отколкото беше по мое време. Левски има добри футболисти в своя отбор, докато по времето на пандемията от коронавирус нямаше нито пари, нито отбор.

Поддържате ли връзка с феновете? Само още двама чужденци са били два пъти начело на Левски - Витлачил и Петрович.
- Да, феновете се обаждат, поддържаме връзка, задават ми въпроси. Винаги когато идвам в София, се срещам с привърженици на Левски. Имам силна емоционална връзка с отбора и неговите привърженици. Не мога да кажа какво не достига на Левски, не съм вътре в нещата и не знам как точно работи треньорският щаб и пр. Знам със сигурност, че Левски има максимална подкрепа от своите привърженици. Подкрепа като на Левски друг отбор в България няма. Феновете на Левски са уникални!

Кои футболисти на Левски най-много харесвате от сегашния тим?
- Левски има добри футболисти, не е много лесно да отлича само няколко... Рикардиньо ми харесва. Трябва задължително да спомена Марин Петков - той е моето момче! Много стабилен футболист, има бъдеще. Уелтон умееше да прави разлика, той е един от най-добрите играчи на Левски в последните пет-шест години. Цунами също ще го посоча, капитан, с техника. Добър футболист.

В България често говорим дали треньорът прави селекцията. Как беше по ваше време в Левски?
- Беше един много труден процес! Нямах време, имаше много пречки. Втория път никой не искаше да идва в Левски, и въобще в България. Беше времето на коронавируса и всеки искаше да седи в своята държава. Вторият ми период в Левски беше много по-труден от първия, когато в състава имаше футболисти като Габриел Обертан, Жерсон Кабрал, Хали Тиам, Давиде Мариани, Милош Цветкович, Иван Горанов и др. Да, много по-трудно беше вторият път. Но смея да кажа, че и двата пъти вдигнах отбора и надградихме.

Може ли някога да поемете Левски за трети път?
- Труден въпрос ми задавате. Два пъти работих в Левски с цялото си сърце и си тръгвах обиден. Със сигурност и двата пъти не се разделих с Левски по моя вина. Не знам защо така се случи, в крайна сметка имахме добри резултати. Трудно е да дам отговор на вашия въпрос, но в живота никога не трябва да казваш "никога". Няма как да кажа "не" или "не може" на Левски!

30

Има ли кой скоро да спре хегемонията на Лудогорец?
- С по-добра селекцията и малко по-добра работа може, да. Защо да не може? През миналия сезон ЦСКА почти го направи, беше въпрос на една вкарана дузпа. Лудогорец е силен отбор, това е ясно. Имат добри футболисти, имат дълга резервна скамейка, което помага за ротацията. В последните две-три години обаче Лудогорец показва колебания и не е така силен, както преди пет-шест години например. Нещо обаче липсва на Левски и ЦСКА, за да стигнат до шампионската титла. Но Левски и ЦСКА имат много фенове - нещо, което Лудогорец няма. С един добър отбор, ползотворна работа и подкрепа, симбиоза с огромната фенска маса, нещат ще се получат и Лудогорец ще бъде свален от трона.

Какво ще кажете за Радостин Александров, който води Табор Сежана?
- В края на сезона бих могъл да ви дам по-задълбочен отговор, но отзивите за неговата работа са наистина положителни. Чувам много добри думи за него в Словения.

През юни България гостува за контрола в Любляна. Какво очаквате от този мач?
- Това ще е една генерална репетиция за Словения преди европейските финали в Германия. Ще бъде интересен мач, който ще е от полза и за двете страни. За Словения - спаринг преди Евро 2024, а за българските футболисти възможност да видят докъде са стигнали преди Лига на нациите. Словения има добър отбор с бързи футболисти, знаете в кои клубове играят - Атлетико Мадрид, Панатинайкос, РБ Лайпциг, Удинезе и т.н. Това ще бъде тест за България. Мисля си, че мачът няма да мине лесно за Словения, защото отборът играе на контри и полуконтри, дебне момента си за гол и използва празните пространства с бързина. Ще бъде трудно обаче срещу противник, който няма да тръгне мощно напред, а също ще чака и ще играе по-защитно.

Какво искате да кажете на левскарите?
- Поздравявам ги всичките! Бил съм много в чужбина, но такава любов към отбора, като тази на "Герена" към Левски, никъде другаде не съм виждал! Това е нещо уникално! Вярвам, че скоро ще се видим. В края на месец май ще бъда в Сърбия, планирам да дойда и до София за няколко дни, все пак става дума за около сто километра. Пожелавам на феновете на Левски да имат причина отново да се радват на успехите на любимия отбор.

Последвайте каналите ни в: