Марсилия е последният полуфиналист в Лига Европа. Тимът от "Велодром" елиминира на четвъртфиналите Бенфика след изпълнение на дузпи. В редовното време ОМ спечели с 1:0 благодарение на точен изстрел на резервата Фарис Мумбаня в 79-ата минута, а при дузпите нито един от изпълнителите за французите не сгреши. Пропуски за Бенфика направиха Анхел Ди Мария и Антонио Силва.

На полуфиналите съперник на Марсилия ще е тимът на Аталанта, който отстрани Ливърпул. Мачовете ще се изиграят на 2 и 9 май.

Бенфика взе минимален аванс в първия мач на "Луж", който спечели с 2:1. Рафа Силва и Анхел Ди Мария се разписаха за португалския гранд, а Пиер-Емерик Обамеянг беше точен за ОМ и стана голмайстор номер 1 в историята на Лига Европа с 33 гола.

През уикенда Бенфика разгроми с 3:0 Морейрензе в португалското първенство, а Марсилия почиваше и имаше цяла седмица да се подготви за реванша с "орлите", в който се надяваше да прекъсне негативната серия от 5 поредни загуби във всички турнири.

На върха на атаката на Марсилия започна Обамеянг, подкрепян от Илиман Ндиайе. В средата на терена за домакините действаха Емран Согло, Жордан Верету, Жофри Кондогбия, Азедин Унахи и Амин Арит. Пред вратаря Пау Лопес бяха тримата централни защитници Шансел Мбемба, Самюел Жиго и Леонардо Балерди.

📝 Le 𝗫𝗜 𝗱𝗲 𝗱𝗲́𝗽𝗮𝗿𝘁 olympien pour ce quart de finale retour d’@EuropaLeague contre Benfica ! 👀#OMSLB 💥 pic.twitter.com/DMmuwxMu4t

— Olympique de Marseille (@OM_Officiel) April 18, 2024

Бенфика също действаше с един централен нападател в лицето на Каспер Тенгстед. Анхел Ди Мария, Рафа Силва и Давид Нереш оформиха офанзивното трио зад младия датчанин, а в центъра на халфовата линия си партнираха Флорентино Луиш и Жоао Невеш. Под рамката застана Анатолий Трубин, за защитното каре включваше Александер Ба, Антонио Силва, Николас Отаменди и Фредрик Аурснес.

📋 𝑶 𝑵𝑶𝑺𝑺𝑶 𝑿𝑰!#OMSLB • #UEL pic.twitter.com/fyzhNM0zam

— SL Benfica (@SLBenfica) April 18, 2024

Първата голова възможност се откри пред Ндиайе, но Трубин внимаваше и спаси. Бенфика разиграваше спокойно и в същото време сполучливо преодоляваше пресата на Марсилия. В 24-ата минута Обамеянг опита удар от воле и топката мина съвсем близо до целта. Французите нямаха много идеи в офанзивен план и атаките им бяха еднообразни.

Ди Мария и Давид Нереш често си сменяха местата по фланговете, което затрудняваше бранителите на ОМ. Домакините не отбелязаха гол до 30-ата минута за първи път в домакинствата си в Лига Европа през този сезон. Малко преди края на полувремето Обамеянг можеше да се разпише, но пропусна.

В началото на втората част Марсилия вдигна оборотите и отправи няколко удара към вратата на Трубин, но нито един от тях не беше сериозна заплаха за украинския страж. В 58-ата минута десният бек на Бенфика Александер Ба излезе на добра позиция, но шутира в страничната мрежа.

След час игра Амин Арит можеше да даде преднина на домакините, но отново Трубин се намеси подобаващо. Натискът на ОМ се усилваше, а след направените смени до Обамеянг застана още един нападател - Фарис Мумбаня. Камерунецът се включи силно, а Верету пропиля поредната възможност за френския тим.

Четвърт час преди края Пау Лопес направи двойно спасяване и съхрани надеждите на Марсилия. В 79-ата минута Обамеянг демонстрира класата си с мелко центриране към Мумбаня, който беше точен с глава и изравни общия резултат. Редовното време приключи с атаки и към двете врати, но нов гол не падна и се стигна до продължения.

В първото от тях Ди Мария имаше шанс да вкара за Бенфика, но Пау Лопес отново внимаваше. Марсилия отговори с пропуск на Обамеянг, а след като Мбемба се контузи и беше заменен още на почивката, травма получи и друг от защитниците на домакините - Жиго.

На старта на второто продължение Пау Лопес още веднъж се превърна в герой за ОМ, отразявайки изстрел на Артур Кабрал. След това двата отбора станаха изключително предпазливи и оставиха всичко да се реши с дузпи.

Първият изпълнител беше Ди Мария, който стреля в гредата. Хоакин Кореа изведе Марсилия напред, а Лопес беше близо да спаси удара на Оркун Кьокчу, но топката мина под плонжа на испанеца и влезе във вратата. Последваха точни удари на Кондогбия, Отаменди и Балерди, преди Пау Лопес да отрази изстрела на Антонио Силва. Луис Енрике вкара четвъртата дузпа за ОМ и прати френския гранд на полуфиналите.

Последвайте каналите ни в: