Международната футболна централа (ФИФА) е готова да създаде десетки нови комисии и експертни групи, отменяйки реформата на управлението, предприета през 2016 година, когато организацията беше в смут заради корупционни скандали.

Планът на ФИФА да увеличи броя на постоянните си комисии от 7 на 35, с опцията да позволи на президента Джани Инфантино да създава и назначава допълнителни групи от експерти, е подробно описан в проект за актуализация на правния статут на централата. Създаването на нови ръководни органи може да позволи на ФИФА да разпредели стотици места в комисиите с платени разходи на футболни служители от целия свят, които ще гласуват за новите правила на среща на 17 май в Тайланд. Подобна система процъфтяваше по време на президентството на Сеп Блатер, който беше свален от поста през 2015 година.

Американските и швейцарските федерални разследвания на международния футбол, разкрити през май 2015-а чрез обиски на хотели и офиси в Цюрих, доведоха до широко обхватен преглед на структурата и принципите на управление на ФИФА. По-късно 15-членен панел, председателстван от опитния адвокат Франсоа Карар, препоръча закриването на повечето от 26-те комисии на ФИФА "за подобряване на ефективността", а освен това искаше да включи над 200-те федерации-членки на ФИФА по "по-смислен и балансиран по пол и ефективен начин в процесите на вземане на решения във ФИФА". Панелът включваше Джани Инфантино, тогавашен генерален секретар на Европейската футболна централа (УЕФА), а планът от реформи беше приет на конгрес на ФИФА през февруари 2016 година. Същия ден Инфантино беше избран да ръководи световната централа.

Новият списък от комисии, съгласно член 39 от устава на организацията, предложен на следващия конгрес в Тайланд, включва специална "Комисия за борба с расизма и дискриминацията". ФИФА имаше работна група за борба с расизма под ръководството на Блатер, която беше закрита в рамките на месеци след поемането на управлението от Инфантино, заявявайки тогава, че работата й е приключила. Сега вече се работи върху нов орган за борба с расизма съвместно с бразилския нападател на Реал Мадрид Винисиус Жуниор.

Освен това ФИФА има само една комисия, която контролира организацията на нейните футболни турнири и се планира увеличение до девет. Те ще включват отделни органи за национални отбори, клубни и младежки състезания за жени. Ще има и отделни комисии за мъже и жени за въпроси, свързани с играчи и треньори, плюс нова комисия за феновете, се посочва в проектоустава на ФИФА. Разширяването е предназначено да "отрази нарастващата широта и дълбочина на дейностите на ФИФА през последните години, позволявайки на повече федерации-членки да бъдат пряко включени в демократичните процеси на вземане на решения", твърдят от Международната футболна централа.

Вземането на решения при управлението на Джани Инфантино често се делегира на група, която той председателства само с президентите на шестте континентални ръководни органи, известна като бюрото на ФИФА. Неговите решения са подпечатани от съвета на централата, чиито 37 членове получават най-малко 250 000 долара плюс разходите годишно. Добавянето на още комисии е последното очевидно отдалечаване от духа на ръководената от адвоката Карар група, пише агенция АП.

Насърчаването на жените длъжностни лица и справянето с дискриминацията във футбола също трябва да бъдат засилени от последната актуализация на статута на централата. Проектопредложението задължава 211-те национални федерации-членки да преследват тези цели. ФИФА също така съветва членовете си да включат поне една жена в делегация от трима служители, присъстващи на годишния конгрес.

Освен това ФИФА се готви да потвърди домакинството на Световните първенства за мъже през 2030-а и 2034-та на предстоящата среща по-късно тази година. За тази цел има нужда от правна корекция поради правило, прието след противоречивия двоен избор на домакини - през 2018-а Русия и през 2022-ра Катар, в един и същи ден през 2010 година. Бъдещите домакини на практика се определят с по един предпочитан кандидат за всеки - Саудитска Арабия през 2034-та и предложението за шест нации и три континента за 2030-а на Испания, Португалия и Мароко с по един мач за Аржентина, Парагвай и домакина на Световно първенство през 1930-а Уругвай.

Последвайте каналите ни в: