Германската футболна лига (DFL) спря процеса по продажба на правата за излъчване на мачовете от Бундеслигата от сезон 2025/2026 след жалба от медийния гигант DAZN. Платформата за онлайн излъчване изпрати писмо до управляващите директори на лигата Марк Ленц и Щефен Меркел, както и до клубовете и повдигна сериозни обвинения.

Клубовете бяха информирани от DFL за спирането на процеса, а говорителят на лигата обяви, че "отхвърля обвиненията по възможно най-категоричния начин".

Der Verkauf der TV-Rechte für die #Bundesliga ist erst mal auf Eis gelegt! 💥 https://t.co/wJBbBlZs1P

— Transfermarkt (@Transfermarkt) April 18, 2024

През тази седмица Германската футболна лига започна преговори за правата за излъчване на Бундеслигата за периода между сезон 2025/2026 и 2028/2029. Преговорите се провеждат на всеки четири години.

DAZN твърди, че се е почувствал несправедливо третиран, когато наддава за пакет "B", който е най-големият и включва съботните мачове от 15:30 (13:00 GMT), срещата в петък вечерта, както и плейофите за изпадане от елита. Според “Билд”от компанията казват в писмото, че офертата им е отхвърлена, въпреки че е била "най-атрактивната и убедителна финансово".

"Накараха ни да повярвам, че нашето финансово предложение е съществено по-високо от всички останали. Нямаме друго обяснение за това поведение, освен че ръководството на DFL вече е предвидило резултата да възложи пакет "В" на предпочитания от него участник в търга", цитира въпросното писмо “Билд”.

Спорът бе предизвикан от липсата на банкова гаранция, която лигата може да изиска от всички, желаещи да представят оферти. “Билд” съобщава, че DAZN е заявил, че няма да даде банкова гаранция, но ще издаде писмо за отговорност - нещо, което вече са правили в миналото.

#Bundesliga: TV rights auction suspended after DAZN complaint.

The streaming platform has accused the DFL of “abusing its dominant position in the football broadcast rights market,” which the DFL denies.

Current deal expires this season.

For @dwnews ⬇️https://t.co/eQU2f3obJo

— Matt Ford (@matt_4d) April 18, 2024

Германската футболна лига обаче е изискала банкова гаранция от DAZN "по средата на процеса" и "в рамките на 24 часа, невъзможна задача", твърдят от интернет платформата. В изявление до клубовете от лигата, се казва, че писмото на DAZN "съдържа няколко неточни твърдения и погрешни интерпретации на факти".
БТА

Последвайте каналите ни в: