Англия вече е аутсайтер в битката с Германия по отношение на това коя от двете асоциации ще получи правото да вкара пети отбор в Шампионската лига. Шансовете за пети тим от Премиър лийг преди мачовете от евротурнирите през тази седмица бяха оценявани на 58%, но вчерашното отпадане на Арсенал и Манчестър Сити, съчетано с класирането за полуфиналите на Байерн (Мюнхен) и Борусия (Дортмунд) вече наклани сериозно везните в полза на Бундеслигата.

В началото на седмицата клубния коефициент на двете асоциации бе изравнен, но сега предимството е категорично в полза на Германия - 17.642 срещу 16.875. С днешна дата и двете страни имат по трима останали участници в евротурнирите, но класирането на Ливърпул и Уест Хам за полуфиналите на Лига Европа изглежда много трудно, защото двата отбора трябва да наваксват съответно три и два гола от Аталанта и Байер (Леверкузен). Третият участник е Астън Вила, който спечели първия мач от 1/4-финалите на Лигата на конференциите с 2:1 срещу Лил. Днес бирмингамци обаче гостуват във Франция, така че тяхното класиране също не е сигурно. Всъщност, ако и трите английски отбора загубят днес, Германия и математически ще си осигури пета квота за Шампионската лига. Ако обаче Ливърпул и Уест Хам направят знаменити обрати и продължат напред заедно с Астън Вила, шансовете за Англия остават.

Италия е доста напред с коефициент 18.428 и четири отбора, които с днешна дата продължават участието си в евротурнирите. Един от тях обаче със сигурност ще отпадне тази вечер, тъй като Рома и Милан играят един срещу друг на 1/4-финалите в Лига Европа.

Серия "А" също може днес математически да си осигури петата квота, като това може да стане, ако Фиорентина спечели у дома срещу Виктория (Пилзен), а Аталанта не загуби.

Последвайте каналите ни в: