Рафаел Надал спечели първия си мач на клей от две години. Испанската легенда победи италианеца Флавио Коболи с 6:2, 6:3 в мач от първия кръг на турнира в Барселона. За бившия номер 1 в света това бе първи мач от 5 януари и общо четвърти от началото на годината.

Поради проблеми с контузии Матадора от Майорка изигра само четири мача миналия сезон и пропусна всички турнири на клей. Отсъствието му от корта доведе до свличането му 644-то място в световната ранглиста. Влизането му в основната схема в Барселона е благодарение на “защитен ранкинг”, който той използва. Той обаче не му дава възможност да е сред поставените и поради тази причина във втория кръг Рафа ще се изправи срещу номер 4 в схемата Алекс Де Минор.

Nadal d. Cobolli 6-2 6-3

Rafa gets his 1st win of the clay season

There are no words to describe what it means to see him back on this court

✅1st clay win in 681 days
✅67-4 in Barcelona
✅481st win on clay

Some things never change.

Rafa on clay is one of them.

🇪🇸❤️🇪🇸 pic.twitter.com/UCePXBxiV6

— The Tennis Letter (@TheTennisLetter) April 16, 2024

Надал е рекордьор по отличия на турнира в Барселона, който е печелил 12 пъти, а от 2017 г. основният корт се казва “Писта Рафа Надал”. Именно на него той направи завръщането си. След дългото си отсъствие 37-годишният испанец показа някои колебания в началото на мача и допусна някои грешки. Това обаче не му попречи да контролира събитията на терена. Той постигна пробиви в четвъртия и осмия гейм. Рафа проби съперника си на два пъти в началото на втория сет, но и допусна един пробив. Постепенно той започна да играе все по-уверено и вкара някои от типичните си блестящи форхенди.

Последвайте каналите ни в: