Черноморец си гарантира първото място в редовния сезон на Националната баскетболна лига и ще има домакинско предимство във всяка една серия в плейофите. Момчетата на Васил Евтимов са начело в таблицата на Първата шестица с баланс от 25 победи и 5 загуби, като вече не могат да бъдат изместени от лидерската позиция. Така “акулите” ще имат възможността да се прекъснат шестгодишната суша и да станат първия отбор, спечелил редовния сезон, който триумфира и с шампионската титла от 2018-а насам.

За последно такова постижение постигна тимът на Левски Лукойл, който заслужи златото като №1 в схемата през сезон 2017/18. Тогава “сините” преодоляха Черно море Тича с 2-0, Рилски спортист с 3-1 и големия си съперник Балкан с 3-1 на финала. Преди тях пък бе неколкократно доминаторът Лукойл Академик печелеше титла след титла, след като не срещаше конкуренция в редовната фаза от кампанията.

През последните години се стигаше до това неизменно вторият или третият да стават шампиони на България. През 2019-а Балкан грабна трофея от третата позиция, година по-късно първенството не завърши заради COVID-19 пандемията, а през 2021-ва Левски Лукойл съкруши лидера Рилски спортист от второто място. През 2022-ра Балкан също се поздрави с триумфа като втори, а жертва отново беше №1 - Рилски спортист. Миналата година ботевградчани дублираха успеха си и отново го направиха от второто място, като тогава те преодоляха именно Черноморец в сблъсъка за титлата.

Във временното класиране втори към момента е Рилски спортист с баланс от 22-8, но плътно зад него е Спартак Плевен с 21-9. Четвърти пък е защитаващият шампион Балкан с 20-10.

Последвайте каналите ни в: