Страхотната дебютна кампания на Виктор Уембаняма приключи, като Сан Антонио Спърс обяви в събота, че тяхната суперзвезда и кандидат за Новобранец на годината в Националната баскетболна асоциация (НБА) няма да играе във финала на сезона тази вечер срещу Детройт Пистънс. От клуба предпочетоха да не натоварват десния му глезен, където има здравословен проблем, както взеха същото решение и при поражението от Оклахома Сити Тъндър в сряда с 89:127.

Без Уембаняма "Шпорите" са с баланс 2-8 през този сезон. Решението идва ден след като с младата си френска звезда в състава тимът от Сан Антонио прекърши Денвър със 121:120, където младежът приключи с 34 точки, 12 рибаунда, пет асистенции и две блокади. Треньорът на тима Грег Попович вече прогнозира след успеха над Денвър, че за последната среща ще трябва да прави отбора без него.Номер 1 в Драфта на НБА за 2023-а година има през този дебютен сезон по 21.4 точки средно на мач, както и по 10.6 борби, 3.9 асистенции, 1.2 пресечени пасове и води с 3.6 блокади в цялата Лига след 71 мача в сметката си.

От клуба официално и обявиха, че искат той да продължи рехабилитацията на десния си глезен, който е проблемен в последните месец и половина.

"Наистина е впечатляващо, когато гледате колко по-добър е станал сега в сравнение с началото на сезона", призна и треньорът на Денвър Майкъл Малоун след срещата в сряда. "Искам да кажа, че е наистина забележимо израстването му . Той дойде като наистина талантлив играч, но когато го гледате сега... Поп (б.а – Грег Попович) свърши страхотна работа, като го изгради за един сезон много, много над нивото му в началото"

.Той стана едва четвъртият играч и първият новобранец, завършил сезон с поне 1500 точки, 250 асистенции и 250 блокирани удара. Другите с такива постижения са истински икони на баскетболната игра - Карим Абдул-Джабар го направи пет пъти, Хаким Олайджуон – два пъти, а бившият топ-център и любимец на феновете на Спърс Дейвид Робинсън също може да се похвали с две достигания до тези цифри. Но не се беше случвало от сезон 1993-94 г., когато Олайджуон и Робинсън имаха такъв сезон./АВ/

Последвайте каналите ни в: