Ема Ръдукану ще се изправи срещу Каролин Гарсия в петък в първия си мач за Великобритания от две години. Бившата шампионка от Откритото първенство на САЩ е в състава на Великобритания за мача срещу Франция от отборния турнир "Били Джийн Кинг къп" за първи път, откакто направи своя дебют през април 2022 година.

Тогава Ръдукану спечели първия си мач на клей срещу Тереза Мартинцова от Чехия преди да загуби от Маркета Вондроушова в среща, която Великобритания загуби с 2:3.

Двубоят между Великобритания и Франция започва утре, а британката трябва да спечели поне един мач, ако иска заедно със съотборничките й да стигнат до финалите в Севиля през ноември.

So good, @EmmaRaducanu 😮‍💨

Finding the angles in @BJKCup training 📐 pic.twitter.com/fJXYh7QZV9

— LTA (@the_LTA) April 11, 2024

След като се оттегли от турнира в Маями миналия месец заради проблем с гърба, Ръдукану ще изиграе първия си мач след доброто представяне в Индиън Уелс, където загуби в третия кръг от шампионката от Откритото първенство на Австралия Арина Сабаленка. Тя се е срещала с номер 23 в света Гарсия два пъти преди, като я победи в Индиън Уелс през 2022-а, след което загуби на "Уимбълдън" същата година, но това ще бъде първият им мач на клей.

`

Love between teammates 💜@katiecboulter 🫂 @EmmaRaducanu #BJKCup | @the_LTA pic.twitter.com/bwQfzN9A4T

— Billie Jean King Cup (@BJKCup) April 11, 2024

Ръдукану е изиграла само един мач на червени кортове от почти две години.

"Не съм прекарвала толкова много време на клей през последните няколко години. Беше интересно в началото, но мисля, че се научих доста бързо. Започвам да се чувствам много по-добре на тази настилка. Мисля, че в бъдеще тя наистина ще ми допадне. Може би в момента съм малко далеч от това, но ми харесва и се наслаждавам на предизвикателството", каза британката.

"Мисля, че е страхотно, че ще играем срещу тима на Франция, който е фаворит. На клей определено смятам, че сме аутсайдери, но има много мачове и сме готови за тях този уикенд", добави Ръдукану.

Първа ракета на страната е Кейти Боултър, която се изкачи в топ 30 тази година, след като беше доста извън топ 100 преди 12 месеца, когато Великобритания загуби от същите съперници на твърди кортове в Ковънтри. Тя ще се изправи срещу 21-годишна Даян Пари в първия мач в петък в едва третия си мач на клей от април 2021 година. В тима са още Хариет Дарт и Хедър Уотсън.

Междувременно, Наоми Осака ще участват в турнира за първи път от 2020-а в мача между Япония и Казахстан, Анжелик Кербер се завръща след майчинство в отбора на Германия срещу Бразилия, а световната номер 1 Ига Швьонтек ще води Полша срещу Швейцария.

Последвайте каналите ни в: