Ангел Лясков бе един от най-добрите футболисти на Локомотив Пловдив при победата с 2:1 над ЦСКА-София. Бранителят се съгласи да говори след успеха на националния стадион “Васил Левски”.

Ангеле, сега е лесно да се говори, но преди мача вярваше ли, че ще победите ЦСКА-София?

– През сезона ние неведнъж показахме, че можем да играем и да победим всеки съперник в България и поради тази причина вярвах в силите на отбора. Единственото нещо, което ме притесняваше, е дали ще успеем да излезем изцяло освободени и дали ще превъзмогнем предразсъдъците. Като цяло всичко е в нас самите и когато сме правели грешни стъпки, това е била причината.

Това ли беше най-силният мач на Локомотив (Пд) през сезона?

– Не, не мисля. Хората говорят сега за него, защото беше срещу ЦСКА-София, а е и най-скорошен. Смятам, че през сезона изиграхме и други много силни мачове, в които бяхме дори още по-доминиращи и контролирахме събитията.

Според мнозина в момента се намираш във формата на живота си – на какво се дължи?

– Не знам дали е вярно, но истината е, че се чувствам много добре. Със сигурност това се дължи на треньорите, колектива, тренировъчния процес, отношението в Локомотив и разбира се на нашите фенове.

Ти дебютира за ЦСКА-София при Ел Маестро. Каква е разликата между него и Александър Томаш?

– И двамата имат своя начин на мотивация и комуникация с играчите, но в спортно-технически план са много различни. Томаш харесва контрола, владеенето на топката. Виждате, че при него ние търсим бързото движение на топката, пасовете… Мога да оприлича стила му с този на Пеп Гуардиола и Роберто Де Дзерби. Той ни позволява да мислим, да импровизираме… При Ел Маестро изискванията са отборът да бъде по-компактен, да се играе по-директен футбол.

Видя ли се с Ел Маестро, той каза ли ти нещо, защото се говори, че рядко комуникира дори с настоящите си играчи?

– Нямам идея каква е обстановката в съблекалнята на ЦСКА-София. Поздравихме се преди мача, а след края не го видях. Говорих с неговия брат, който е в щаба му. Аз съм им благодарен, защото те ми дадоха път за големия футбол. Същото ми е отношението към ЦСКА. Нямам чувство на реваншизъм в себе си. Аз вярвам, че всичко, което се е случило е било, защото така е трябвало да стане.

Какво ви каза Томаш преди и след мача с ЦСКА-София?

– Преди мача ни каза, че мечтите стават реалност, когато превъзмогнем страха, а след мача ни поздрави, но каза, че тази победа не означава нищо, ако не продължим да надграждаме.

Има ли сили Локо Пд да изпълни голямата и всъщност реална цел – Европа, или ще остане в образа на симпатичния тим, на който нещо малко не му достигна?

– Аз вярвам, че имаме сили да се преборим за евроучастие и ще го преследваме до края. Вижда се, че никой в България, може би с изключение на Лудогорец, не ни превъзхожда.

След страхотен старт с 9 поредни победи и 11 мача без загуба какво не достигна на тима да се задържи в тройката – съдийски грешки, къса скамейка…?

– Няма да се оправдавам с подобни неща. Всичко е плод на наши грешки, които ще изчистим, защото те са неминуеми, когато се гради нов отбор.

Откъде идват прякорите ти Торо и Питбула?

– (смее се) Питбула ме нарече един фен на ЦСКА, когато бях още 17-годишен, а в ЦСКА 1948 ми викаха “бика” и Георги Русев, който бе живял в Испания, го промени на “торо, торо” и така стана…

Интервюто е на “Тема спорт”