Старши треньорът на Пирин (Благоевград) Олександър Бабич се чувства много добре в България и дори смята, че манталитетът у нас е много сходен с този в Украйна. Бабич нарича България "много качествена страна – море, слънце, планини“. Той говори пред журналиста Назарий Шмигил от сайта sport.nv.ua.

Попитан ако трябва да даде съвет на един обикновен украинец кое трябва да бъде първото, което да види – той отговаря без да се замисля: "София, и, разбира се, Варна, където е морето". И също така нарича Варна "градът, където всички се усмихват".

Интервюто е основно за живота, за непознатото в българите и България, както и самият Бабич разказва за впечатленията си, както и погледа му върху манталитета на хората, които среща. В Украйна той е водил Черноморец (Одеса), Мариупол и Кривбас (Кривой рог). Но след агресията на руската армия в Украйна, 45-годишният специалист се спасява най-напред в съседна Румъния, а след това и в България. Първата му стъпка у нас е начело на играещия в Трета лига отбор на Фратрия (Варна), а в началото на календарната година пое Пирин (Благоевград) със задача да запази мястото на "орлетата" в елита.

"Ние сме в България, защото започна пълномащабната война. Първоначално бяхме в Румъния, след това ми предложиха да работя в българския Фратрия. Затова и дойдохме. Бяхме в Констанца на морето, преместихме се във Варна на море. Там помагах на клуба да се развива. Искам да кажа, че манталитетът тук е много близък с украинския. Живяхме три месеца в Румъния, но там е малко по-различно всичко. А и също така по отношение на комуникацията в България е много по-лесно. За втори път съм в България. За първи път пристигнах през 1997-а година на лагер, когато бях в дублиращия отбор на Днепър".

"България е много качествена страна: море, слънце, планини. Със семейството ми живяхме година и половина във Варна, а сега сме съвсем близо до Банско. Прилича малко на Буковел (б.р - най-големият курорт за ски-спорт в Украйна). Тук е друга природа, други картини. Но хората са приветливи, радостни. Никога никакви проблеми не съм имал където и да е", разказва Бабич за първите си впечатления.

Следва въпрос къде със сигурност трябва да отиде един обикновен украинец, който иска да опознае България.

“Първо бих разграничил футболист от човек, който работи на друга работа. Защото футболистите са постоянно по пътувания, тренировки, мачове. Ако човек дойде в България, веднага си заслужава да погледне София. Бил съм там два пъти, обикновено просто минавам. Центърът на града прилича на киевския Хрещатик (главната улица на Киев с дължина – 1225). Големи сгради, големи улици. И, разбира се, това е Варна, където има море. Град, в който хората се усмихват през цялото време, има си живот и движение. Това е като в Одеса. Е, има различни градове, където можете да се отпуснете спокойно. Можете да отидете на планина, да отидете на риболов или просто да отидете на барбекю. Всъщност в близост до всеки град тук има зони за барбекю. Има какво да се види”.

"Помолен да сравни двата народа, треньорът на “орлетата” казва: “Приличат си, но украинците са по-отговорни. Българите знаят как да почиват правилно и разбират кога трябва да го направят. Ако работният им ден приключи, те спокойно се обличат, вземат слънчеви очила, отиват на пазар и след това се отпускат със семейството си. И те не мислят за нищо. Докато украинецът може да мисли за работа и в почивния си ден".

По-нататък той говори за жизнения стандарт, обяснява и за пазарската кошница на едно семейство, но категорично признава, че в България е по-евтино от Германия и Италия.

Украинският треньор пое Пирин през зимната пауза и е водил тима в осем мача, като от тях е спечелил два, загубил е два и в четири е завършил наравно. Така беше и в последната среща във вторник – 0:0 при гостуването на Славия. Благоевградчани са на 13-а позиция с 26 точки, една пред Локомотив (София) и 8 пред първия в зоната на директното изпадане Ботев (Враца).

Последвайте каналите ни в: