Григор Димитров продължава с великолепното си представяне на "Мастърс"-а с Маями. До този сезон той бе преодолявал осминафиналите на турнира, а сега вече е на полуфиналите след блестяща победа над поставения под номер 1 Карлос Алкарас. Вторият му пореден успех над испанеца дойде повече от убедително след 6:2, 6:4 и сложи край на серия от девет поредни победи на носителя на две титли от Големия шлем.

"Чувствах се добре през цялото време. Трябваше да играя моята игра. Да бъда агресивен, да използвам всяка негова грешка, да излизам на мрежата. Много е важно срещу него да не му даваш контрол. Доволен съм, че успях да поддържам високо ниво през целия мач. Беше много важно да се възползвам от всяка възможност", сподели Григор пред Sportal.bg след голямата си победа.

Алкарас нямаше отговори срещу убедителната игра на българската звезда. Той опита различни неща, но нищо не даде резултата. Въпреки това той върна пробив във втория сет и изравни за 4:4, което можеше да се окаже решително, но Димитров веднага отговори с два прекрасни гейма, с които сложи край на мача.

"В гейма, в който ме проби, той изигра уникален гейм. Направи 3-4 форхенда, при които едвам стигнах до топката. Но знаех, че ако имам още една възможност, ще я използвам. Трябваше да остана търпелив. Четях добре сервиса му, виждах как се движи по корта, но не гледах толкова какво ще направи, а се фокусирах изцяло върху моята игра.

Карлос е невероятен. Обичам да го гледам как играе. Обичам да тренирам с него и да играя срещу него. Аз съм 12 години по-голям от него и е голямо забавление това предизвикателство. Той е толкова експлозивен, така че трябва да го поставиш в некомфортна позиция. Понякога трябва ти да си агресивен, за да успееш да се справяш с неговите удари. Много е интересно особено когато има деликатни точки. Понякога е игра на котка и мишка, за да видиш кой първи ще нанесе решителен удар. Той е толкова завършен играч на тази възраст", коментира първата ни ракета неговия съперник.

"Беше чудесно време да играеш тенис. За първи път имах мач на централния корт, което беше голям кеф. Пълни трибуни, срещу отличен играч", каза още той.

Grigor Dimitrov pulls off an incredible drop volley against Alcaraz.

Lightning fast reflexes.

Baby soft hands at the net.

Grigor Dimitrov, ladies & gentleman.

🇧🇬

pic.twitter.com/UEhSja9x7c

— The Tennis Letter (@TheTennisLetter) March 29, 2024

Григор не може да определи този успех като една от най-големите си победи в кариерата, но причината е, че няма време да го обмисли, тъй като утре му предстои следващата битка. "Не искам да го мисля по този начин, защото сега трябва да мисля веднага за следващия мач. Наслаждавам се на играта, на нещата, които правя в момента. Наистина, отличен мач, но винаги има детайли, които мога да направя по-добре. Беше един много добър мач, продължаваме напред.

Оценяваш тази победа, разбира се. Щастлив си от победата, но след това бързо трябва да продължиш напред да се фокусираш върху следващия мач. Такъв е нашият спорт. Благодарен съм отново да съм толкова напред в "Мастърс" турнир и съм развълнуван за това, което престои.

Следващият съперник на Димитров е Александър Зверев, срещу когото има доста неприятна статистика. Той е в серия от седем поредни загуби срещу него, а единственият му успех е от преди десет години. Само миналата година Зверев победи Григор четири пъти.

"Предишните мачове нямат абсолютно никакво значение. Мач с мач не си приличат. Това са двубоите, които искам да играя, да имам предизвикателство за самия себе си. Колкото и добре да играеш, понякога това не е достатъчно. Искам да подобрям играта си, да подобрявам себе си и нещата могат да са още по-добре.

WOW.

Grigor Dimitrov plays one of the best matches of his long career to beat 2022 champ and top seed Carlos Alcaraz 6-2, 6-4 and reach the semifinals in Miami for the first time.

INCREDIBLE performance. pic.twitter.com/GYAAxCpjjc

— José Morgado (@josemorgado) March 29, 2024

Много е важно да мисля в настоящето. Красотата на тази игра е, че най-простите неща са най-трудни за постигане. Мисля, че точно това направих днес. Опитвах се да правя всичко възможно най-опростено.

Последните два-три дни почти не съм излизал за тренировки. Условията са много различни през деня и вечерта. Опитваш се да се фокусираш върху това, което работи. С този турнир имам много интересни отношения. Всяка година опитвам нещо ново. Сега усещам, че правя нещата както трябва и ще се придържам към него. Говорим за базови неща - възстановяване, подготовка, почивка, храна. Всичко това се натрупва. След години опит научаваш някои неща и сега искам да изживея всеки момент на корта", коментира Григор.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ, Маями

Последвайте каналите ни в: