Спортният министър на Италия Андреа Абоди коментира случая с Франческо Ачерби, който беше оневинен от обвинението, че е обидил на расистка основа Жуан Жезус по време на равенството 1:1. Той изрази скептицизъм относно решението на спортния съдия на Серия “А” и призова цялата футболна общественост в страната да се обедини в борбата срещу расовата дискриминация.

“Надявам се, че тези, които са взели решението, са имали цялата необходима информация за целта, както и че Ачерби е с чиста съвест. Разбирам горчивината, най-вече тази на Жуан Жезус, но мисля, че са нужни колективни усилия, за да се преборим с проблем, с който не можем да се справим, ако сме разединени. Трябва да бъдем обединени. Разединението със сигурност е тревожно. Футболът е система, която се нуждае от хармония дори когато има различни позиции. Ако общият интерес липсва, цялата система ще се срине. Това не е свързано само с финансовите проблеми, но и с доверието и репутацията.

Често се крием зад факта, че страстта на хората е неизчерпаема. Това обаче не бива да бъде прикритие за проблемите, а елемент на отговорност. Въпреки кризата от това естество, която обективно включва и съдийския сектор, хората продължават да ходят на стадионите. Тази страст трябва да бъде уважавана, а не виждам да се обръща обективно внимание на това. Иначе всички щяхме да сме на разположение на един за друг, за да се представяме по подходящия начин”, коментира Абоди, цитиран от “Гадзета дело спорт”.

Последвайте каналите ни в: