Испанската прокуратурата е издала заповед за арест на бившия президент на местната футболна федерация  Луис Рубиалес. Причината са предполагаеми нередности по време на неговия мандат.

🔴Registro en la Federación de Fútbol, #EnDirecto:

📍Orden de detención sobre Luis Rubiales
📍Toda la última hora aquí. 👇#RFEF #UCO https://t.co/tREC1ITahp

— Diario AS (@diarioas) March 21, 2024

Бившият президент на федерацията в момента се намира извън Испания - в Доминиканската република, където има бизнес и работи след санкцията му от ФИФА да не се занимава повече с футбол, наложена му заради скандала с целувката с Джени Ермосо. Противно на първоначалните твърдения, тази страна има споразумение за екстрадиция с Испания. Самият Луис Рубиалес коментира случилото се, цитиран от "Марка": "Изненадан съм. Никога не съм направил нищо нередно, ще отговоря на всичко".

Въпреки това прокуратурата е убедена, че бившият президент  ще се върне в Испания доброволно. Източници, близки до разследването, приемат за даденост, че Луис Рубиалес е щял да бъде сред арестуваните и само фактът, че се е намирал в Доминиканската република, е попречило на това.

🇩🇴 Luis Rubiales se defiende desde República Dominicana

🗣 "Nunca he hecho nada mal, contestaré a todo"

❌ El expresidente de la RFEF se ha mostrado sorprendido con lo acontecido y sigue admitiendo que no tiene nada que ocultar 👇https://t.co/tMVfSMXXwm

— MARCA (@marca) March 21, 2024

Обект на разследване е контракта със федерацията на Саудитска Арабия, според който турнира за Суперкупата на Испания се премести в азиатската държава. Вчера бяха извършени претърсвания и изземвания в централата на Испанската федерация и в дома на Рубиалес в Гранада, като са извършени и седем ареста. Предполагаемите престъпления са корупция, пране на пари и други нередности, извършени през последните пет години от мандата на бившия президент.

Разследва се и строителната компания Gruconsa, избрана да построи стадиона “Ла Картуха” в Севиля, където на 6 април ще се играе и финалът за Купата на краля между Атлетик Билбао и Майорка.

Последвайте каналите ни в: