22-годишната състезателка на университета Айова Кейтлин Кларк оглави еднолично реализаторската листа в Дивизия I на колежанското баскетболно първенство NCAA, подобрявайки 54-годишния рекорд на легендарния Пийт Маравич, когато изпълни два наказателни удара при победата на Айова над Охайо Стейт с 93:83.

Кларк се нуждаеше от 18 точки преди срещата, за да изпревари постижението на починалия пред 1988 година Маравич от 3667 точки, записани в само 83 мача в продължение на три сезона с екипа на университета Луизиана Стейт (1967-70). Тя завърши с 35 точки и събра общо 3680 в 130 мача.

„Дори това, че съм в същата реалност с такива играчи, които са дали толкова на баскетбола е невероятно. Да се надяваме, че след мен също ще дойде някой, който да подобри рекорда“, коментира Кейтлин Кларк.

Тя обяви, че ще участва в драфта на женската НБА (WNBA) през 2024 година. Очаква се Кларк да бъде избрана под номер 1 от Индиана Фивър, а от WNBA вече отбелязаха ръст в продажбите на билетите за мачовете.

Рекордът на известния като „Пистъл Пийт“ Маравич бе сред най-забележителните в спортната история. Той постига своите 3667 точки в епоха, когато линията за три точки все още не е въведена, както и времето за атака. Пийт Маравич записва средно по 44.2 точки на мач. Той реализира 60 и повече точки четири пъти, достигайки 69 срещу Алабама на 7 февруари 1970 година.

В кариерата си до момента Кейтлин Кларк прави средно по 28.3 точки. Най-доброто й постижение е 49 точки срещу Мичиган на 15 февруари, когато изпревари Келси Плъм като най-резултатна в колежанския шампионат при дамите.

Кларк има 55 мача с поне 30 отбелязани точки – най-много сред всички играчи – мъже и жени в колежанския баскетбол в САЩ за последните 25 години. Шест пъти записва „трипъл-дабъл“ през настоящия сезон и общо 17 в кариерата си.

„Това, което Кейтлин направи е изключително. Тя е фантастичен състезател, страхотно нещо за женския баскетбол и за спорта като цяло“, коментира най-големият син на Маравич – Джайсън пред агенция Associated Press.

Последвайте каналите ни в: