Пореден фурор за българина Венелин Спасов с германския Майнц 05. Юношеският отбор U19 на немския клуб елиминира у дома английския Манчестър Сити с 2:1 и вече е на четвъртфинал в Младежката Шампионска лига на УЕФА.

Племенникът на Ферарио Спасов беше видеонализатор на Майнц 05 U19, като част от щаба на старши треньора Бенямин Хофман. Под тяхно ръководство, отбора спечели шампионската титла на Германия през миналата пролет. В началото на тази година, двамата са повишени и водят втория отбор на клуба – Майнц 05 U23.

Допълнително ръководството е гласувало доверие на Венелин Спасов като шеф на отдела за анализи в детско-юношеската школа на клуба. Паралелно с новите ангажименти, Хофман и екипът му, в който е и Спасов, остават начело на Майнц 05 U19 до края на сезона в мачовете му от Младежката Шампионска лига на УЕФА. Преди да победи юношеския тим на европейския шампион Манчестър Сити, Майнц 05 U19 отстрани от пътя си други познати имена. В плейофите се справи последователно със словенския Марибор, когото надигра като гост с 2:0 и 1:1 в Германия. Следващият съперник беше Динамо (Минск, Беларус), елиминирал българския Лудогорец (Разград). Мачовете се проведоха на немска земя – 1:1 и 2:1 (без публика). После срещу Майнц 05 U19 излезе испанския Барселона. Двубоят се игра в Германия, като 90-те минути приключиха 2:2. Отборът на Спасов беше по прецизен при дузпите – 6:5.

Венелин Спасов коментира пред Sportal.bg победния рейд на Майнц 05 U19:

„В анализите преди мача, изградихме тактика, която очаквахме да ни осигури успех срещу Манчестър Сити. Според нея, трябваше да затваряме футболистите им един на един по целия терен. Знаехме, че тях това не е комфортно. Започнахме така и всичко вървеше добре за нас до средата на първото полувреме. В оставащото време до почивката обаче изгубихме контрол над мача. Адмирации за футболистите, които на полувремето в съблекалнята сами заявиха, че ще се придържат строго към първоначалната тактика и ще продължат до края на затварят съперника един на един.

Направиха го и не оставиха никакъв шанс на противника. Комплименти за отборната игра, проявения дух и начина, по който момчетата преодоляват препятствия. Категоричен съм, че показното дотук не е целия потенциал отбора. Има още такъв неразкрит. Поклон пред феновете – всички мачове досега, отбора изигра през пълни трибуни. След победата над Манчестър Сити, пом.треньора на отбора Крис Бабац вля допълнителна еуфория към успеха. Той е легенда на клуба като футболист, чийто треньор е бил великия Юрген Клоп. Бабац ни показа снимка, изпратена му лично от Клоп, на която се вижда как настоящия мениджър на Ливърпул наблюдава в хола на своя дом победата на Майнц 05 U19 над Манчестър Сити U19. Като фен на Ливърпул, веднага пожелах и получих от Бабац тази снимка“.

Приказният сън за Майнц 05 U19 и Спасов в Младежката Шампионска лига на УЕФА продължава. На 12-13 март ще им гостува отбора на друг велик клуб – Порто (Португалия). Ако Майнц 05 U19 преодолее и него, евентуални съперници на полуфинала ще са колосите Реал (Мадрид, Испания) или Милан (Милано, Италия). Полуфиналите и финалът ще се играят в Швейцария.

Последвайте каналите ни в: