Наставникът на Левски Николай Костов даде пресконференция преди първия официален мач на "сините" през пролетта, който е утре срещу Пирин в Благоевград.

Треньорът на родния гранд обяви, че след напускането на петима от основните футболисти отборът е загадка дори за него, тъй като е едно да играеш контроли, а съвсем друго са официалните двубои. Също така Костов обяви, че трансферите на Бастунов от Хебър и Александър Колев от Крумовград са пропаднали и клубът търси нови играчи от Южна Америка. Треньорът поиска и заместник на продадения в Япония Уелтон, който определи за "душата и сърцето на отбора".

"Доста от отборите играят трудно срещу Пирин в Благоевград. Съобразяваме се с този фхакт. На нас не ни се получава играта на лоши терени. Това е най-притеснителното. Както за вас, така и за нас е загадка отборът без петимата играчи, които напуснаха клуба. Контролите са си контроли. Да видим как е отборът, когато трябва да печелим точки.

Една от неизвестностите за този мач е смяната на треньорите. Нямаме много наблюдения върху отбора на Пирин. Имахме информация от Топузаков, но тя беше с предния треньор. Новия треньор го познавам индиректно и знам горе-долу какъв футбол изповядва. Очакваме неоачкваното. Винаги сме с предразсъдъци за неочакваното.

Всички нови играчи им се дава повече време, за да могат да се адаптират към съотборници, атмосфера, публика, шампионат. Искаме-не искаме трябва да им дадем шанс. Надяваме се максимално бързо да се адаптират към шампионата в България.

Имахме разговори с Бастунов, не се получиха нещата, пропаднаха. Така беше и с Колев. Все още търсим футболисти от Южна Америка.

За разлика от първия подготвителен период в Правец, сега имахме повече време да осмислим нещата за играта ни. Тя въобще не е лесна - стараем се да играем по-високо, да контролираме топката. Доста неща се усвоиха от футболистите - по-решителни и с друга скорост на терена. Но това са контролни мачове, няма такова напрежение.

Много харесвам играчите си в момента, отношението им към тренировъчния процес. Оптимист съм от това, което видях през последните 15 дни. Нямам търпение да започне шампионата.

Как няма да имаме амбиция за българин? Всеки българин е добре дошъл в Левски. Стига да има качества. Обърнали сме внимание и към нашата школа. Наблюдаваме всички български футболисти. Долу-горе ми е ясно кои играчи подхождат на стила на Левски. Те ще продължават да бъдат под мое наблюдение.

Много ще ни липсва Уелтон, той беше душата на отбора. Благодаря на публиката, че изпрати по този начин нашия любимец. Той беше душата и сърцето на отбора. Трябва да намерим заместник на Уелтон. Той е атрактивен.

В момента разчитаме на колективното мислене и дух, който да измени ситуацията в клуба. Що се касае до изходящите трансфери - много се радвам, че Левски се котира като отбор в Европа. Това е добре за нашия клуб", щаза Костов, след което се върна към утрешния сблъсък срещу Пирин.

"Показали сме най-опасните играчи в отбора на Пирин и евентуалната им стратегия. Очаквам сериозен мач и нашият отбор да победи. Ние сме по-силни и с подкрепата на нашата публика очаквам да вземем трите точки", разкри Костов