Планираната група, която трябва да помогне на футболистите с хомосексуална ориентация да се разкрият като такива, ще се събере на 17-и май, когато е Международният ден срещу хомофобията, заяви организаторът на събитието. Маркус Урбан е бивш юношески национал на ГДР и на Германия след това. 

Пред телевизия RTL той заяви, че играчи от Германия, Австрия и Англия планират да излязат с лицата си в дигитална платформа и да обявят, че са гейове. "Щастлив съм от целия този процес, но да си призная, е и малко вълнуващо. Но съм много доволен и от доверието, което ми беше гласувано", заяви Урбан, който отдавна се е обявил за гей. 

53-годишният хомосексуалист заяви, че предложението да влязат в дигиталната платформа е за спортисти, а също така и за клубни служители, без значение от какъв пол са. И добави, че 17-и май е първата възможност на хората с подобна сексуална ориентация да се добавят в групата и ще се случва на всяко 17-о число от следващите месеци. "В нормалния свят изобщо не стои на въпрос дали си хетеросексуален или хомосексуален. Но мнението срещу гейовете във футбола е доста втвърдено. И си стои така, макар малко по малко да има пробив", казва още Урбан, който е играл за Рот Вайс (Ерфурт). 

Въпросният господин с нестандартна ориентация и хората около него подготвят отварянето на платформата с кампания, която са нарекли Sports Free. И уточнява, че през декември няколко клуба са дарили средства за работата на платформата или пък планират да го направят, като в това число са Борусия (Дортмунд), Щутгарт, Фрайбург и Санкт Паули. Няма активен футболист в момента в Германия, който да е заявил, че му става приятно от мъжки ласки, но бившият национал на страната и играл за отбора на Щутгарт халф Томас Хицълшпергер го направи 10 години след края на кариерата си. Работя върху това от много години. Подхождаме към проекта с необходимото търпение. Едно е ясно: ще се случи“, каза 52-годишният футболист пред германския новинарски сайт t-online. 

Вече е имал и няколко положителни опита при разговорите, уточни още той и натърти, че играчите се притесняват да излязат заради реакцията на феновете на стадионите и други фактори. "Досега опитите ни да ги обявим открито са се проваляли, защото играчите не са съгласни, а някои са се страхували. Трансферният период също може да бъде фактор. Изведнъж професионалистът не иска да се покаже, че е хомосексуалист, защото клубът му иска да го продаде и да се освободи от него", заяви още Урбан.

Последвайте каналите ни в: