Байерн (Мюнхен) гостува днес от 22:00 часа на Лацио в Рим в първа среща от осминафиналите на Шампионската лига. Баварският гранд спечели безапелационно групата си с Манчестър Юнайтед, ФК Копенхаген и Галатасарай, докато Лацио завърши втори в компанията на Атлетико Мадрид, Фейенорд и Селтик.

Мачът се очертава изключително любопитен заради състоянието на двата отбора и неубедителното им представяне напоследък. Баварците бяха унижени през уикенда от лидера в Бундеслигата Байер (Леверкузен) с 0:3 и изостанаха на 5 точки от тима на Чаби Алонсо. Предвид ранното отпадане за Купата на Германия и положението в първенството, провал в Шампионската лига още на осминафиналната фаза почти сигурно ще коства поста на наставника Томас Тухел. Всички в Байерн се надяват реакцията на отбора да е мигновена и се възлагат особено големи надежди на добро представяне в турнира, в който тимът няма загуба през този сезон. Странно или не, баварците се смятат от букмейкърите за отбора с най-големи шансове след Манчестър Сити да спечели Шампионската лига, като дори Реал Мадрид е оценяван по-ниско.

Лацио пък влиза в мача в позитивно настроение, след като спечели с 3:1 срещу Каляри като гост в Серия А и прекъсна негативната поредица от три мача без победа във всички турнири. Цялостно обаче представянето на тима на Маурицио Сари в италианския елит е далеч от това през миналия сезон и в момента отборът е на 8-о място, макар че тимът е само на пет точки от 4-тия Аталанта. Лацио все пак достигна и до полуфиналите за Купата на Италия, като отстрани големия съперник Рома и ще се изправи през април срещу Ювентус. Отборът е категоричен аутсайдер срещу Байерн днес, но едва ли ще се даде без бой на баварците и не е изключено да поднесе изненада.

Nice, isn't it Harry? ☺️#UCL pic.twitter.com/XIr7qgkFKH

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) February 13, 2024

Статистиката показва, че "римските орли" играят трудно срещу германски отбори, като имат само една победа в последните 7 срещи срещу съперници от тази страна. За сметка на това формата на Лацио на "Олимпико" в последните 12 мача в Европа е много добра - те имат само едно поражение вкъщи.

Двата тима се срещнаха на осминафиналите и през 2021 г. Тогава Байерн спечели на два пъти, като първо разби с 4:1 водения тогава от Симоне Индзаги Лацио на "Олимпико", а после спечели и реванша вкъщи с 2:1.

Maурицио Сари няма да може да използва Матия Дзакани, Николо Ровела и Патрик, които са с травми. За сметка на това Томас Тухел има куп проблеми, като не може да разчита на контузените Алфонсо Дейвис, Кингсли Коман, Серж Гнабри, Конрад Лаймер, Даниел Перец и Буна Сар. Дебюти за Байерн в Шампионската лига могат да направят зимните попълнения Ерик Дайър, Саша Боей и Браян Сарагоса.

Последвайте каналите ни в: