Лудогорец спечели за седми път Суперкупата на България. Трофеят е 22-и в историята на клуба. Той е 12-кратен шампион и трикратен носител на Купата. За пети път в историята от пет опита отбор, спечелил дубъл, взима и Суперкупата.

Лудогорец постигна това и през 2012 и 2014 година, а преди "орлите" същото направиха още ЦСКА през 1989 година и Левски през 2007-а. След вчерашния успех Лудогорец вече е номер 1 по требъли. "Орлите" вече имат три, Левски е с два (1984 и 2007), а ЦСКА е с един (1989).

Лудогорец е първият отбор в историята, който печели Суперкупата три пъти поред, както и първият, който в две последователни издания на този мач триумфира след дузпи. При предишното "орлите" се наложиха на стадион "Васил Левски" в София над Левски, отново след 11-метрови наказателни удара.

Двубоят след 90-те минути през 2022-а завърши 2:2, а при дузпите шампионите биха с 4:3. Съвпадение от тогава и сега е, че Оливие Вердон и в двата мача вкара последната дузпа за тима си, а и последната в мача изобщо.

Бранителят от Бенин вчера пък стана първият играч, който вкарва дузпа в мач за Суперкупата, както в редовното време, така и при 11-метровите удари за определяне на победителя. Има още трима футболисти, които са се разписвали в игровото време и след изтичането му, но първото попадение не е било от бялата точка.

Първият е Елин Топузаков, който през 2005-а вкара за Левски с глава след корнер срещу ЦСКА. Двубоят завърши 1:1. "Сините" триумфираха след дузпи, като едната бе вкарана точно от Топузаков. Неговото постижение след това са повтаряли Венци Христов през 2013-а (за Берое срещу Лудогорец) и Вандерсон през 2017-а за Лудогорец срещу Ботев.

Тодор Неделев вдигна с втори отбор трофея, след като го взе и с Ботев Пд през 2017-а. И двата пъти неговите отбори триумфираха след изпълнения на дузпи и резултат 1:1 в игровото време, информира "Мач Телеграф".