В днешния 30-и януари (понеделник) ще се изиграят пет мача от английската Премиър лийг. Те ще дадат старт на 22-ия кръг на висшия ешелон в шампионата на “острова”.

Вечерта ще бъде открита с мач между отборите на Арсенал и Нотингам Форест от 22:00 българско време. Двукратните европейски шампиони са дразнител за “артилеристите” след като се завърнаха в елита, като именно те забиха последняи пирон в ковчега на Артета и амбициите му да короняса лондончани с първа титла от 2004 г. Насам.

Сега положението е подобно, като столичани пак са в битката за титлата и изостават на пет точки от върха, докато Форест отново се бори за оцеляването си и се намира на четири пункта от опасната зона.

A night under The City Ground lights. COYR ❤️ pic.twitter.com/wVzE7mFjET

— Nottingham Forest (@NFFC) January 30, 2024

Четвърт час по-късно започва друга среща, която е ключова за нотингамци - тази между отборите на Брайтън и Лутън. “Шапкарите” са “под чертата”, като при победа биха могли да изместят 17-ия Евертън.

“Чайките” пък са седми и при успех биха могли да се изравнят на шестото място с носителя на Лигата на конференциите - Уест Хам.

Under the lights in Luton. It’s MATCHDAY! ⚡️ pic.twitter.com/GoktOlX5z5

— Brighton & Hove Albion (@OfficialBHAFC) January 30, 2024

По същото време ще играе и другият тим, замесен в битката за оцеляване - Евертън, който гостува в Лондон на разколебания Фулъм.

“Котиджърс” гравитират около “златната среда” на 13-о място, но самочувствието на отбора е в низходяща тенденция след  като в рамките на само седмица отпаднаха от два турнира - Карабао Къп и ФА Къп.

Back to @premierleague matters. 👊#FULEVE pic.twitter.com/JFoAqGKYVm

— Fulham Football Club (@FulhamFC) January 30, 2024

От 22:00 ще играят съставите на Кристъл Палас и Шефилд Юнайтед. Новаците в елита са закотвени на дъното с едва 10 точки, докато отборът от столицата също не е далеч от зоната на изпадащите.

Дори при загуба “орлите” ще останат “над чертата”, докато за съперника това е може би един от последните шансове да останат в битката за запазването на елитния си статут.

Evening, lads 🫡#CPFC | #CRYSHU pic.twitter.com/SvnDg1cuyT

— Crystal Palace F.C. (@CPFC) January 30, 2024

Последни от 22:15 ще започне последният сблъсък за вечерта, като той ще противопостав отборите на Астън Вила и Нюкасъл. След страхотното представяне през миналия сезон сега “свраките” не са толкова убедителни, като загубиха последните си четири мача.ю

“Виланите” пък се радват на фантастична кампания и са сред първите във временното класиране след повече от десетилетие и дори изостават само на пет точки от лидера Ливърпул едва два дни преди началото на януари.

Tap below and enter your #AVLNEW predictions ahead of kick-off at Villa Park! 🔮

— Aston Villa (@AVFCOfficial) January 30, 2024