Четирикратният първенец на Азия - отборът на Япония, все още не е убедил критиците и феновете, че е сред фаворитите и на тазгодишното издание на първенството. Японците завършиха на второ място в групата, но старши треньорът Хаджиме Мориясу смята критиките като демонстрация на уважение. "самураите" останаха зад тима на Ирак, след като паднаха от въпросния противник, но също така пропуснаха да запазят суха мрежа срещу Виетнам и Индонезия.

"Знак на уважение е, когато хората казват как ние сме фаворити за Купата на Азия, защото те имат големи очаквания към нас. Знам, че можем да играем по-добре, но конкуренцията - останалите азиатски състави, стават все по-силни и по-качествени. Разликата между водещите азиатски тимове и по-скромните състави се е стопила, това е моето мнение", заяви Мориясу. Неговият тим ще срещне Бахрейн утре в среща от осминафиналите.

ELE ESTÁ DE VOLTA!! 🔥

Kaoru Mitoma treinou normalmente, mais uma vez, e estará à disposição do técnico Hajime Moriyasu para o confronto entre Japão e Bahrein da próxima quarta-feira, válido pelas oitavas de final da Copa da Ásia#AsianCup2023 #AsianCuppic.twitter.com/TB0QJROn4M

— Japão日本FC (@japaofcbr) January 29, 2024

Бахрейн се оказа изненадващ лидер в група Е, след като по същото време Република Корея завърши 3:3 с Малайзия и остана на втора позиция. Бахрейн – малка страна в Персийския залив, едва за трети път се класира за елиминациите. "Бахрейн е много талантлив отбор. Те имат индивидуална класа, а като колектив работят много задружно. Не само са силни на контраатаки, но имат единици, които могат да създадат опасност от никаква ситуация", коментира наставникът на Япония.

"За да се справим, трябва да се поучим от грешките си в защитата от първите мачове. Но това не означава, че имаме притеснения в отбранителната линия. Убеден съм, че играчите ми ще играят на 100% от потенциала си", заяви Мориясу. И също така добави, че не иска срещата да се решава с дузпи, тъй като горчилката от Световното първенство в Катар още стои. Тогава на осминафинал те отпаднаха от Хърватия, а трима техни футболисти пропуснаха от бялата точка.

With 🇯🇵@jfa_samuraibluegunning for a record 5th@afcasiancupand first since 2011, @gabetan13 believes they just might have the man to spearhead their charge.

Now if only coach Hajime Moriyasu keeps him in the starting XI. #AsianCup2023https://t.co/4zYD6G2iZn

— ESPN Asia (@ESPNAsia) January 30, 2024

"Загубихме на дузпи от Хърватия на Световното първенство през 2022-а година в Катар, което означава, че трябва да се подобряваме в този аспект. Но лично предпочитам да не стигаме до там. Искам да приключим с победа за 90 минути", каза още специалистът и обяви, че не е решил кой да бие дузпи, ако се стигне до там.

Колегата му от Бахрейн – испанецът Хуан Антонио Пици заяви, че неговите футболисти ще се опитат да вземат топката от първия момент и да я контролират. Испанският специалист е изучил противника. "Ако пресираме Япония и се получат нещата, можем да вземем мача в контрола си. Психологическият аспект е важен, но ние имаме много идеи, които се надявам да се получат на терена, обясни Пици.