Австралия е направила добър ход да напусне конфедерацията на Океания по футбол и да се присъедини към Азиатската конфедерация през 2006 година, тъй като нивото на конкуренция е помогнала на напредването на отбора, смята селекционерът Греъм Арнолд. 

Австралия бе част от футболната конфедерация на Океания за почти четири десетилетия, но направи преместването през 2006-а, а година по-късно участва за първи път в турнира за Купата на Азия. От тогава тимът спечели веднъж надпреварата - като домакин през 2015 година, а веднъж завърши на второ място - през 2011-а, когато турнирът се проведе в Катар. 

"Не аз съм взимал решението да се преместим от конфедерацията на Океания в тази на Азия, но мисля, че това ни помогна да се развием като футболна нация, защото конкуренцията, отборите, срещу които играем са много по-силни", коментира Арнолд. 

"Австралийците са футболни фанатици и виждат, че азиатският футбол се развива бързо и значимо. Това се вижда и при настоящия турнир, тъй като класата на отборите става все по-голяма", добави той. 

На въпрос дали това не е дало по-лесен път за Австралия към Световното първенство, тъй като само един отбор от Океания се класира за плейофите в конфедерациите, селекционерът отговори: "Не аз правя правилата, но в Нова Зеландия може и да не са щадстливи, ако ние се върнем." 

Австралия оглявава група В на турнира за Купата на Азия след като победи Индия в първия си мач и се готви за двубой със Сирия, а Греъм Арнолд заяви, че футболистите му трябва да покажат по-добро представяне в някои области, за да стигнат до успеха. "Справихме се доста добре срещу Индия, но тлябва да сме по-категорични при последния пас или удар", каза старши треньорът на австралийците.