Реал Мадрид е отборът с най-висок процент увеличение на цената на тима през 2023 година сред редица водещите клубове в Европа. Това показва анализ на Football Benchmark, в който попадат шампионите на Англия, Испания, Италия, Германия, Франция, Португалия, Нидерландия и Турция, както и по още един клуб от съответния шампионат.

Към 1 януари 2024 година отборът на Карло Анчелоти е оценяван на 1,152 млрд. евро, с което той дели втора позиция по стойност заедно с този на Пари Сен Жермен. Над тях е само Манчестър Сити - 1,414 млрд., който притежава и най-скъпият футболист

През 12-те месеца на миналата година Реал Мадрид е увеличил стойността на състава си с цели 21%. При ПСЖ става дума за 15%, а при Сити е 9%.

Футболистите на още само два клуба са оценени на над милиард евро - Байерн (Мюнхен) (1,023 млрд.) и Барселона (1,005 млрд.). И шампионът на Германия, и Испания обаче бележат спад в цената на отборите си, макар и нищожна.

Новите попълнения в лицето на играчи като Расмус Хойлунд, Андре Онана и Мейсън Маунт помагат за увеличението на общата цена на състава на Манчестър Юнайтед с 11% до 966 млн. евро, с което “червените дяволи” най-много се доближават до “милиардерите” в класацията.

Налице е голяма разлика между Юнайтед и следващия в класирането - Наполи, чийто отбор струва 628 млн., макар да е налице увеличение с 9%.