Легендарният вратар на Байерн (Мюнхен) Сеп Майер написа трогателно писмо в памет на великия Франц Бекенбауер, който си отиде от този свят преди няколко дни. Обръщението на Майер, който е играчът на Байерн с най-много мачове в историята на клуба (706), бе публикувано от сайта на баварците и споделяно многократно в социалните мрежи.

“Уважаеми фенове на Байерн,

Франц Бекенбауер е човекът от нашия отбор, когото познавам най-отдавна. Когато той дойде при нас като съвсем младо момче, аз бях в Байерн само от една година. Всички знаехме, че той е голям талант, но фактът, че той продължи и стана Der Kaiser - днес казвам, че той заслужава най-дълбоко уважение.

"𝐃𝐞𝐚𝐫 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐳, 𝐰𝐚𝐢𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐞 𝐮𝐩 𝐢𝐧 𝐡𝐞𝐚𝐯𝐞𝐧!"

FC Bayern legend Sepp Maier with a special letter to the fans.

— FC Bayern Munich (@FCBayernEN) January 11, 2024

Това, което най-много ме впечатли в него през десетилетията, е, че хората винаги гледаха нагоре към него, но той никога не гледаше отвисоко на другите. Е, от време на време го правеше, но само по време на мач, когато нещата не вървяха по неговия начин. Двамата с него понякога спорехме в моето наказателно поле. Години по-късно той все още ми се подиграваше, че съм му докарал херния, защото съм скачал на гърба му толкова често.

Хората го обожаваха такъв. И с право. Не мисля, че днес съществуват хора като Франц. Той беше последният от едно поколение, което винаги работеше упорито, постигаше велики неща и въпреки това никога не се вземаше твърде насериозно. Когато се захващаше с нещо, той го довеждаше докрай - и фактът, че всичко винаги се получаваше, не се дължи на така често цитирания късмет. Това се дължеше на него.

This letter from Sepp #Maier to Franz #Beckenbauer just choked me up. 🕊🤍👑#FriendshipGoals pic.twitter.com/Azjay1UOwa

— Chantal Denzler (@ChantalDenzler) January 11, 2024

Франц се раздаваше само на 100%, въпреки че всичко изглеждаше толкова лесно и хората си мислеха, че фланелката му дори няма да се наложи да бъде прана. Отношението му направи така, че най-големите му мечти да се сбъднат и след края на кариерата му. Франц никога не беше прекалено добър за някоя задача и никога не можеше да каже "не" - за щастие! Германският футбол щеше да е много по-малко успешен, ако Франц не беше човекът, който беше.

Той беше пример за подражание за всички нас, а и останалите израснахме заедно с него. Поколенията могат да се поучат от него: никога не се отказвайте, винаги давайте всичко от себе си и винаги оставайте себе си. Имах честта да се запозная с него. През целия си живот той винаги е бил онова почти срамежливо, мило и забавно момче, което беше в първия си ден при нас в Байерн!

Скъпи Франц, 
Какво бих искал да ти кажа сега? 
Че трябва да ме чакаш на небето.
Там все още имаш нужда от мен като твой вратар.
Но се надявам, че не ми се сърдиш. Ще трябва да почакаш още няколко години.
Междувременно ти винаги си тук, в мислите ни и в сърцето ми, скъпи ми стари приятелю!
Твой Сеп”, завършва писмото си легендарният вратар.

79-годишният Сеп Майер е дългогодишен съотборник на Франц Бекенбауер в Байерн и в германския национален отбор. Заедно те печелят четири пъти Бундеслигата, четири пъти Купата на Германия, три пъти КЕШ и КНК, а с Бундестима триумфират на Европейското първенство през 1972 г. и на домашния Мондиал 1974.

Байерн ще организира голяма възпоменателна церемония за Франц Бекенбауер на "Алианц Арена" утре, преди мача на баварците с Хофенхайм.