Старши треньорът на Берое Хосе Луис Ачиари заяви, че ще има доста нови играчи през зимата. Той не изключи възможността клубът да продаде някои футболисти. Аржентинецът също така подчерта, че целта на тима е да завърши през редовния сезон в топ 10.

Какъв е вашият анализ за първите ви месеци в Берое и вашата оценка?

Моят анализ за първите ми почти три месеца в Берое е много позитивен. Много съм доволен от работата, която свършихме до този момент. С всеки изминал кръг, с всеки изминал ден отборът се развиваше в правилната посока. Мнението ми е, че отборът е много стабилен, конкурентен и работеше много добре във всяка една среша.

Успяхте ли вече да се адаптирате към българската футболна действителност?

Да, адаптирах се много добре. Първенството е много равностойно и интересно. Има някои много добри отбори, треньори. Харесва ми нивото на българския футбол и българското първенство.

Берое започва най-късно подготовка от всички отбори и ще се подготвяте в България. Ще ви стигне ли времето и имате ли притеснения за метеорологичната обстановка в Стара Загора?

Нямаме никакви притеснения относно условията, при които ще се подготвяме. Имаме перфектни условия за подготовка. Ние ще се подготвяме в нашия дом, в нашия град. Шампионатът се подновява в средата на февруари и условията ще бъдат сходни, така че от тази гледна точка нямаме никакви притеснения за условията. Ще направим всичко необходимо да се подготвим по възможно най-добрия начин. 30-те дни подготовка са напълно достатъчни. Ще изиграем шест контроли. Вярвам, че нивото ни на подготовка ще бъде много добро. Аз и футболистите трябва да влезем с голямо желание в предстоящата подготовка, трябва да продължим да се развиваме.

Разделихте се със седем играчи в края на първия полусезон. Колко нови попълнения очаквате да имате през този месец?

Офертите от други отбори това означават две неща. Едното е, че екипът работи много, много добре в края на този първи полусезон. И има много отбори, които се интересуват от играчите, така че мисля, че може да има доста нови лица, както казахте. Седем играчи ни напуснаха, някои други играчи може да го направят. Аз лично смятам, че най-малко трябва да се подсилим със седем нови попълнения и да вземем заместници на тези, които вече ни напуснаха. Отбори от други страни се интересуват от нашите играчи, така че мисля, че ще видим доста нови лица. Може да се стигне до продажба на играчи. Ще имаме доста нови лица през зимата.

Към този момент, имате ли информация за продажбата на някой футболист от настоящия състав?

Не мога да кажа нищо официално, но има отбори, които се интересуват от нашите футболисти. Ще видим как ще се развият нещата по време на трансферния пазар. Също така имаме няколко играчи, които вече са подписали. Клубът ще ги обяви официално, когато е подходящо, но имаме вече договорени играчи. Така че пазарът е динамичен не само за нас, но и за всички отбори.

Карлос Алгара е сигурно ново попълнение на Берое, какво може да кажете повече за него?

Карлос Алгара е футболист, с който вече сме подписали. Той е млад футболист, но вече има натрупан опит. Има много добро ниво на физика и на техника. Бил е част от академията на Реал Мадрид, играл е за дублиращия отбор. Играл е също така за Кадис. За него, както за всички играчи, разбира се, ще бъде важно да направи силна подготовка. Важно е да направим един силен колектив, който да се представя силно и на терена във всеки един мач.

Ернан Банато каза, че има още четирима играчи, които са договорени, но не разкри имената им, вие може ли да ни кажете за какви постове става въпрос?

За всички постове, на които се разделихме с футболисти през изминалите седмици. Ние се нуждаем от подсилвания на всички постове.

Ще има ли български футболисти в селекцията?

Очаквам да има. В последните мачове от първия полусезон видяхте, че Стефан Гаврилов игра все повече минути. Викторио Вълков също получи своите шансове. Очаквам да има български футболисти в нашата селекция, но най-важното е те да създават по-високо ниво на конкуренция в нашия отбор. За нас е важно всеки един футболист да е нахъсан, да се доказва във всяка една тренировка, всеки ден, да демонстрира нужното ниво като желание да се развива. Мога категорично да заявя, че на нито един футболист няма да подаряваме игрово време. Искам да имам на разположение една група от футболисти, които да подхождат професионално и да има голяма конкуренция.

Вие лично къде смятате, че Берое има нужда от най-много засилване на конкуренцията, на кои конкретни постове?

Ще се повторя, но се разделихме с Лунгарсо, така че ще ни трябва нов вратар. Прекратихме взаимоотношенията си с Каскардо, така че ще ни трябва и нов десен бек. Да, нямаме нито един десен бек в момента. Като цяло ни трябват нови попълнения в дясната зона, да подсилим конкуренцията на дясното крило. В атака също имаме нужда от нови попълнения. Разбира се, клубът ще разгледа всички възможности на трансферния пазар за играчи на тези позиции. Със сигурност ще привлечем играчи на позициите, на които имаме нужда. За нас е важно да се развиваме и да подобряваме играта си.

Имате ли информация дали ще може да разчитате на Себастиан Вия още от първия официален мач срещу Славия?

Към днешна дата не мога да кажа много по темата, защото има доста бюрократични въпроси. Моето желание е да мога да разчита, както на Себастиан, така и на всички футболисти за първия мач срещу Славия.

Притеснявате ли се, че може да има дисбаланс в отбора, тъй като със сигурност Себастиан Вия като класа и име е доста над повечето от съотборниците си?

Мисля, че вие, а и всички хора в Берое ме познават, че се отнасям с всички футболисти по един и същи начин, поставям ги при равни условия. От всички футболисти изисквам максимума и това е моят начин на работа.

Възнамерявате ли да дадете шанс на някои от юношите на Берое да направят подготовка с първия отбор?

Със сигурност ще има футболисти от школата, които ще вземат участие в подготовката на отбора. Аз лично вярвам, че футболистите от школата заслужават да получат шанс да пробият в първия отбор, за което трябва да вземат участие в подготовката. Това ще помогне за тяхното развитие, да играят в някои от контролите. Викторио Вълков трябва да е пример за юношите от школата, за подрастващите. Те трябва да тренират много усилено, да се стремят да се развиват, да бъдат на най-високо ниво, за да пробият в първия тим. Във футбола нищо не идва като подарък. Всеки труд се отплаща. Ние ще даваме шанс на всички футболисти от школата, които си го заслужат.

В България сезонът е по-различен заради по-дългата почивка между първия и втория полусезон. А по-кратка за следващия сезон. Как ще успеете да настроите футболистите си за този процес на работа?

Нашата основна цел ще бъде да се подготвим максимално добре и да бъдем в достатъчно добра форма за подновяването на шампионата. Както на мен, така и на футболистите мислите трябва изцяло да бъдат фокусирани върху нашата подготовка. Ще структурираме отбора в този период от 30 дни. Нашата основна цел е футболистите да бъдат подготвени по възможно най-добрия начин за първия официален мач, който ще бъде на 16 или 17 февруари.

Какви цели си поставяте начело на Берое през втория полусезон?

Първата ни цел е да си осигурим максимално бързо точките, които ще ни гарантират оставането в efbet Лига и през следващия сезон. Със сигурност ще се стремим да завършим редовния сезон в топ 10. Това ще бъде много добре за Берое. Сега е най-важно да направим добра подготовка, да успеем да привлечем нужните нови попълнения, а след това да изградим една футболна идентичност на Берое. Аз водих отбора в 13 мача, като в 11 от двубоите съм много доволен от работата на отбора. Смятам, че ние трябва да продължим да поддържаме тази линия, но също така Берое трябва да се развива, защото отборът разполага с огромен потенциал.