Депутатът от ПП-ДБ и заместник-председател на "Демократи за силна България" Кристина Петкова отправи призив към президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Тя говори пред БНТ във връзка с кръвопролитията по софийските улици около стадион "Васил Левски", по време на фенския протест срещу управлението на футболната централа.

"Според мен вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка. Ние го казахме още след злополучните батални сцени, които гледахме в четвъртък вечер. Продължаваме да настояваме за адекватно разследване - дали и от кои конкретно полицейски служители е било упражнено насилие и превишаване на техните правомощия. Ще предложим създаване на временна комисия в парламента, която да проучи всички факти и обстоятелства във връзка с организацията на органите на реда по отношение на мирния протест. 

Иска ми се да попитам вътрешния министър каква е била организацията им за протеста в четвъртък. Това е непосредственото ми желание. Защо и как се стигна дотук? Всичко, което се случи в четвъртък, е срамно петно за държавата ни. Президентът на БФС трябва да ни разкаже каква е била организацията и комуникацията. Нещо наглед елементарно, но всъщност неясно. Като граждани знаем едно хаотично прехвърляне на отговорността. Беше разпространено в медиите писмо от СДВР, в което се казва, че единственото, което са придобили, е информация за публично обявено събитие в социалните мрежи за искане на оставка. Извинявайте, всеки е свободен да иска нечия оставка по всяко време, това е наше конституционно право и то не може да служи като основание да се затворят трибуните на стадиона за фенове, да се мести мачът. Унгарците до последно не знаеха къде ще се проведе срещата, това е свързано с логистика, транспорт, настаняване. 

Не, не съм получила отговори от президента на УЕФА. Важно е да разберем чия е била идеята мачът да се играе при затворени трибуни за феновете и да се сменя локацията до последния момент, оттам тръгва цялата ситуация. 

20

Призовавам президента на БФС да има честта да се яви в сряда на комисия в парламента. Аз бях тръгнала сама на протеста с дъщеря ми, но когато видях какво се случва, признавам, че се върнах, защото с дете на три години и половина щеше да е малко по-особена ситуацията. Смятам, че президентът на БФС трябва да поеме своята отговорност, да каже какво се е случило, защо се е случило, кой е взел тези решения и съответно да понесе наистина отговорност за своите действия.

Всичко, което се случва с българския футбол, българския спорт, стигна точката си на кипене, това виждаме всички. Крайно време е футболът и спортът ни да започнат да вървят нагоре. Обвиненията към кмета на София са поредният опит за прехвърляне на отговорността. С кое кметът не е действал адекватно? Сигурността по време на този заявен като мирен протест не е на Столична община и кмета на София, а е на СДВР. Още повече този протест е при уведомителен режим", заяви Кристина Петкова.