На брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков призова анкетна комисия в Народното събрание да разследва полицейското насилие по време на протеста на 16 ноември в София срещу ръководството на Българския футболен съюз, съобщиха колегите от Novini.bg.

Ако министърът (на МВР Калин Стоянов - бел. ред.) не припознае това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията и как го премахваме, да, ще си подам оставката. Абсолютно неприемливо е това да се случва всеки път. Трябва да излезе публично и категорично да осъди всички форми на полицейско насилие. Трябва да има разследване за всички тези случаи. Трябва да има адекватни наказания. Адекватни не означава забележка, заяви Денков.

Не мога да приема да съм премиер в правителство, което бие хората по улиците - така както ставаше преди. Сред част от хората в полицията има култура, която смята за нормално да биеш с палки беззащитни хора, деца, жени. Това е абсолютно неприемливо. Отношението ми към министъра ще зависи от неговото отношение към насилието. Искам и вътрешният министър, и политиците, които го защитават, да кажат защитават ли тази позиция или не. Ако министърът излезе и каже нещата, които аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, няма да имам проблеми с него. Ще имам проблем с него, ако продължава да замазва ситуацията, подчерта министър-председателят.

Той съобщи, че вече е разговарял по темата с вицепремиера Мария Габриел. "Всички такива действия трябва да бъдат проверени и наказани. Трябва да изчистим структурите на Националната полиция от усещането, че това е приемливо. Хората, които го смятат за нещо нормално, трябва да излязат оттам. Очевидно тук има системен проблем и този проблем трябва да се реши. Но няма как да се реши, ако министърът подценява този проблем. Искам да чуя какво мисли по въпроса, но до момента не съм го чул", отбеляза още Николай Денков.