Спортният директор на Ботев Пловдив Артур Платек разкри какви са стъпките, които Ботев Пд трябва да направи, за да се развие на нивото, на което искат феновете да го виждат.

“На различни нива, вече въведохме някои нови правила, според които трябва да се функционира и така ще бъде поне, докато аз съм спортен директор. Правилата не касаят само първия отбор, но и всичко около него. Доста промени направихме и в структурата на академията. С Трифон Пачев работим в тясно сътрудничество. Той наблюдава набелязаните от мен играчи, но също така се грижи както за втория отбор, така и за u17. Едва сега назначихме в академията специалист по физическа подготовка. Стартирахме и с индивидуални програми за момчетата от школата. Направихме план, според който на две седмици, най-добрите от академията, ще имат занимания с треньора на първия отбор. Исках всичко това да го направим преди с Генчев, но не се получи. Душан, когато дойде, като че ли веднага разбра, за какво става дума в тази идея и я прегърна. Тези занимания с Керкез са за като награда за усилията на момчетата. Променихме малко и скаутския отдел, що се отнася до работата му. Стараем се да вървим напред като взимаме колективни решения. Що се отнася до първия отбор, считам, че се измъкнахме от дъното, на което бяхме. Отборът играе все по-добре. С Локо Пд беше цяло чудо, че не спечелихме. Имайки предвид организацията на играта в този мач мисля, че не оставихме съмнение, кой бе по-добрия отбор в него.

Трябва да работим в няколко насоки. Първо трябва да подобрим нивото на футболистите в отбора. Ако вдигнем нивото им с десет процента, ще вдигнем с толкова и нивото на цялостното ни представяне. Трябва да дойдат играчи от нашата академия, съответно да ги подготвим и когато влязат в първия отбор, да се опитат да се изявят и да се докажат. За момента освен Атанас Чернев, като чели нямаме други аргументи, но се надявам, че младите няма да се предадат и ще продължат да се борят, за да влязат в мъжкия отбор.

След като това се случи, трябва да продължим да развиваме тези млади футболисти. Освен това през зимата трябва да направим два-три трансфера, които да повишат конкуренцията в отбора. Добре проведен подготвителен период, с контроли с подходящите съперници, ще доведе до резултата, че за напред нашия отбор да бъде още по-добър и по-атрактивен.

Като гледам водещите отбори в България не виждам толкова много българи. Според мен съотношението българи-чужденци и така е добро. провеждаме разговори с играчи от различни държави, в това число и българи. Даже мога да кажа, че повечето са българи. За мен това е приоритет – да привлека млади и обещаващи момчета, но не всяка цена. Искам като дойдат в Ботев Пд, да имат преди всичко желанието да играят в този клуб, а не да тук за някое евро повече. За мен е важно защо един състезател идва в Ботев Пд и какво иска да постигне. Искаме отбора да има характер и лице, които да карат привържениците на Ботев да са доволни.

Аз се радвам, че съм в Ботев Пд. Тук има доста работа, много предизвикателства и нужда от промени. Със сигурност отбора се променя и вече има друго лице. В момента клуба разполага с най-хубавия стадион в България и ще бъда много щастлив, ако успеем да го напълним с фенове. В последния ни домакински мач имаше 15 000, така че вървим в правилната посока. “