Унгарецът Фабиан Марожан се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис от сериите АТП 250 Sofia Open с награден фонд 562 815 евро.

Дебютантът в българската столица Марожан елиминира във втория кръг шампиона в първото издание на турнира през 2016 година Роберто Баутиста Агут (Испания) с 6:3, 3:6, 7:6(4) след 2:18 часа игра на Централния корт в "Арена София".

24-годишният унгарец, 62-и в класацията на АТП,  започна по-силно. Той реализира брейк в шестия гейм, в последствие пропусна два сетбола при сервис на съперника при 5:2, но веднага след това затвори първата част при собственото си подаване.Въпреки че вчера игра 3:16 минути във втория най-дълъг мач в историята на турнира, 35-годишният Баутиста Агут показа силата на опита и стигна до изравняване. Той се възползва от някои грешки на съперника и с единствен пробив за 4:2 взе предимство във втория сет, което не изпусна до края.

Баутиста Агут, 60-и в света в момента, на два пъти излизаше с пробив напред в решаващия трети сет, но унгарецът го връщаше, а при 5:4 Марожан поведе с 40:0 при подаване на съперника, но пропиля и трите поредни мачбола. Последва тайбрек, в който унгарецът поведе с 5:0 точки и това се оказа решаващо за второто му класиране на четвъртфинал в Тура на АТП след дебютното в надпреварата от сериите "Мастърс" в Шанхай през миналия месец.Марожан прави пробив в мъжкия тенис елит през този сезон, в който през юни влезе за първи път в топ 100, след като през май надделя над тогавашния номер 1 в света Карлос Алкарас (Испания) на "Мастърс" в Рим.За място на полуфиналите в София той ще играе утре срещу поставения под номер 3 и 28-и в световната ранглиста в момента Ян-Ленард Щруф (Германия), който елиминира квалификанта Били Харис (Великобритания) със 7:6(5), 6:4.