Опитното либеро Мартин Божилов отново е сред избраниците на селекционера Пламен Константинов в националния тим за предстоящата олимпийска квалификация в Токио (Китай). Той игра с „лъвовете“ в Лигата на нациите, но след това отпадна за европейското първенство във Варна.

Сега, след оттеглянето на лидера на този пост Теодор Салпаров, Божилов ще се изявява заедно с младия Симеон Добрев.

35-годишният волейболист, който през годините нееднократно е бил част от държавния тим, заяви в интервю за BGvolleyball.com, че за него олимпийската квалификация може би ще е последния турнир с екипа на България. Той очаква всички да играят на макс, тъй като това ще бъде последно състезание и за други играчи.

Отново си в състава, как го приемаш?

Като нещо нормално. От една страна даже го очаквах, защото турнирът ще е доста тежък. В интерес на истината в Япония очаквах да бъда с Теди Салпаров, но обстоятелствата са други. Ако не се класираме за олимпиадата, може би това за мен също ще бъде последен турнир с националния тим. Ще пробваме, ще опитаме и каквото стане.

Спомена, че си очаквал да бъдеш със Салпаров, как коментираш неговото оттегляне?

Не мога да преценя. Това е решение, взето от треньор и състезател, така са преценили. Не знам подробности и не мога да коментирам.

Ще липсва ли опита му?

Със сигурност ще липсва опита му, той е играл безброй такива мачове. Но ние със Симеон Добрев смятам, че можем да се справим. Каквото можем ще дадем от себе си, за да помогнем да отбора.

Тандемът ви ще бъде ли добър заместител?

Ще направим всичко възможно. Вече мачовете ще покажат.

Гледа отстрани европейското във Варна, твоят коментар?

Тежко беше, защото допуснахме едни неочаквани загуби. Като погледнеш на първо четене отбора на Испания, си казваш - трябва да го бием с 3:0. Но те срещу нас направиха изключителен мач. Повече не го повториха, но това ни се отрази. Докато хърватите са доста интересен отбор и на добро ниво. Може би закономерно ни победиха. И вече мачът с Франция бе изключително труден. Явно това са възможностите на отбора за момента.

Смяташ, че не е могло повече?

Явно да. Щом това сме показали, за съжаление това е.

А ти как го преживя, вълнуваше ли се?

О, да, много. Исках във всеки мач да победим и имаше доста емоции в мен. Не може да си част от отбора и да не се вълнуваш.

А пред тази публика какво не ни достигна?

Наистина публиката беше уникална и даваше страхотна подкрепа във всеки един мач. Тя помогна много. Аз лично смятам, че момчетата дадоха всичко от себе си. Явно наистина, каквото и да кажем, за момента това са възможностите на отбора.

Отивате обаче на още по-тежък турнир?

Да, в Токио са даже още по-силни съперниците. Ще  е много тежко, но пък ние отиваме без напрежение. Считани сме като аутсайдери вече…

Това ще окаже ли влияние?

Няма какво да губим. Отиваме да се борим. Колкото повече двубои спечелим, толкова по-добре за тима, за да имаме някакво самочувствие. Защото се вижда, че то се трупа с победи. Колкото  повече успехи имаме толкова повече увереност се натрупва.

Шансовете ни са малки, ще последва ли ново разочарование?

Ще има разочарование, ако не ни достигне малко. Ако не ни достигне много, няма да има такова. Отиваме да се борим, защото има момчета, за които това ще има е за последно. Да дадем максимума и каквото стане. Най-важното е да излезем с чиста съвест.

Едно пожелание за завършек?

Пожелавам на всички да са здрави, да няма контузии, защото ще бъде много тежко за девет дена да изиграеш седем мача. Трябва да си много добре физически подготвен и да няма контузии. И най-вече да покажем по-добра игра!