Кметът на Благоевград Илко Стоянов и областният председател на Български футболен съюз Александър Кабзималски направиха символична първа копка, с която поставиха началото на дейностите по обновяване на един от двата футболни терена в село Рилци.

Церемонията се състоя в присъствието на деца от ДЮШ „Пирин“, ДЮФК „Орлетата“, ДЮФК „Хлапетата“ и ФК „Спортика“.

„Бъдете активни и упорити! Спортувайте и вярвайте в успеха! С обновяването на това игрище, както и на всички други спортни бази се стремим да осигурим най-добрите условия за вас – децата на Благоевград“, каза пред младите футболни надежди кметът Илко Стоянов.

\Бе отслужени и водосвет за здраве от отец Андон Шавулев от благоевградския храм „Въведение Богородично“.

Теренът, който предстои да бъде обновен е с площ 6016 кв. м.

Сред планираните дейности са разчистване и подравняване на площадката, полагане на геотекстил и инертен материал, уплътняване, изграждане на градински бордюри, полагане на изкуствена настилка и маркировка за футболен терен и др.

Ще бъдат монтирани преносими футболни врати, гъвкави корнер флагове и фундаменти.С обновяването на терена ще бъдат осигурени съвременни условия за тренировъчен процес за деца, активно занимаващи се с футбол.

Игрището ще се изгради със средства от програмата Forword 3.0 на FIFA, която е дългосрочна целева програма за безвъзмездно предоставяне на средства на националните футболни федерации за изграждане на съвременна тренировъчна база.