Григор Димитров започва днес участието си на US Open. Жребият отреди първата ни ракета да стартира в последния за годината турнир от Големия шлем срещу 115-ия в световната ранглиста Алекс Молчан от Словакия. Мачът между двамата е втори в програмата на корт №17, където от 18:00 часа ще играят Ашлин Крюгер и Мари Боузкова. Това означава, че двубоят на Димитров няма да започне преди 19,30 часа.

Григор е поставен под номер 19 в схемата и при успех над Молчан, може да срещне в следващата фаза трикратния шампион от Шлема Анди Мъри, който започва с двубой срещу Корентен Муте от Франция. В третия кръг пък е възможен двубой срещу Александър Зверев, а в четвъртия - срещу поставения под №6 в схемата Яник Синер.

Димитров и левичарят Молчан не са се сблъсквали в ATP тура досега. Прави впечатление, че словакът не е играл на твърда настилка от “Мастърс”-а в Маями насам. През последните месеци 25-годишният тенисист се състезава предимно на клей турнири, а последният му такъв бе на “Чалънджър”-а в Баня Лука преди три седмици, когато отпадна във втория кръг.

За Григор пък срещата с Молчан ще е първа от загубата му от Александър Зверев в първия кръг на турнира в Синсинати. Българинът ще се опита да прекъсне негативната серия от две поредни поражения, след като преди това отстъпи и пред Даниел Еванс на полуфиналите във Вашингтон.

Най-доброто класиране на Гришо в Ню Йорк датира от 2019, когато той стигна до полуфиналите.