В края на лятото - 2-и септември на клубната база на Нефтохимик в бургаския квартал "Изгрев" ще се проведе детски футболен турнир, а идеята е той да стане ежегоден. Събитието ще носи името на една от емблемите на Нефтохимик – Велиян Парушев.

В първото издание на турнира ще участват най-големите футболни школи в Бургас и региона като Нефтохимик, Черноморец, Звездичка, Бургас-Спорт, Созопол, както и отборите на Сините камъни (гр.Сливен) и ФК Сливен. Поканата към тези два отбора не е случайна, тъй като Парушев е роден в Сливен и там започва неговия футболен път, преди да се установи в Бургас и да стане част от големия отбор на "шейховете" от 90-те години. Организаторите за момента не уточняват в каква възрастова група ще се проведе турнира, както и правилата за каква разновидност на футбола ще се прилагат.

Амбициите на управата на изпадналия до четвъртото ниво бургаски клуб е да се създаде и преходна купа за мъжки отбори. Тя ще се връчва по английски почин – домакинът Нефтохимик ще играе демонстративен един-единствен мач с отбор-гост.

Велиян Парушев, капитан на силния отбор от 90те години, е изиграл 139 мача и вкарал 31 гола в първенството за Нефтохимик и има 6 мача и 1 гол в турнира за Купата на УЕФА с екипа на зелените. Здравенякът почина през 2013-а година след дълга и продължителна битка с коварно заболяване.

Снимка: www.neftochimic.com