Собственикът на Ботев Пловдив Антон Зингаревич говори ексклузивно за dsport и Дарик радио, като определи работата на Станислав Генчев като саботаж. „Не разбирам как професионалист може да прави такова нещо“, сподели Зингаревич.

Руският милиардер обяви, че новият спортен директор Артур Платек ще има последната дума относно бъдещето на Станислав Генчев.

Имате ли доверие в треньора и неговият щаб?

Лично мисля, че не вървим в правилната посока и нещата, които се правят и начинът, по който се менажират и атмосферата, която се създава в клуба, точно сега не мисля, че има начин. Мисля, че има по-добър път, отколкото при настоящия щаб. Това ще бъде решение на Артур. Негова отговорност е, така че гледа въпроса, но мисля, че скоро ще вземе решение.

За трансферите в Ботев Пловдив. Треньорът постоянно говори за липсата на трансфери и че иска нови играчи. Това оправдание ли е за лошите резултати?

Зависи какво имаме предвид за лоши резултати. С две точки от шест мача, иска да промени целия отбор ли? Или какво? Като постоянно казва, че иска други играчи и не говори за собствените си, той просто загуби съблекалнята. Не мисля, че има респект между треньора и играчите. Няма много играчи, които искат да се борят за този наставник и не е, защото не искат да се борят за клуба. Когато цялата енергия в отбора е ниска, манталитетът също, е трудно да се премине през такъв период. Имахме план. Имаше зони, в които имахме приоритети. Направихме го. Той предложи централният защитник, за когото сделката се проточи три седмици. Бяхме запецнали за играч, който той искаше, но не можехме да го привлечем. След като тази сделка не стана, привлякохме Там, който е много по-добър играч, от този, който той искаше. Имахме два леви защитници, които играят на много високо ниво във Франция. Те искаха разговор с треньора, като последен етап преди сделката. Всичко беше уредено. И двамата играчи, след разговора с треньора, отказаха да дойдат в клуба. Винаги искам да водя български играчи, защото сме български отбор. Имахме възможност с Янис (б.р. Карабельов) и веднага исках да го привлека, но треньорът не го искаше в началото. След време каза, че е добра идея. Имаше играч, който имаше различия с треньора и той не го искаше, което е много глупаво, защото вреди на отбора. Вярвам, че е един от най-добрите нападатели в лигата. Ако си треньор не трябва да мислиш само за себе си, но и за интересите на клуба. Този човек има 12-месечен договор и трябва да играе. Млад е, иска кариерата си, а той му я отнема. Има много неща, за които говори, но има и много, за които не говори и оставам с впечатлението, че тези неща трябва да останат в клуба. Със скорошните събития фенове на Ботев трябва да разберат какво се случва наистина и ако наистина искат да знаят какво се случва, трябва да говорят с хора, които работят в клуба. Мисля, че Артур ще има първа пресконференция, когато е правилно времето. Играчите ще искат изразът тяхното мнение, но вътрешно оставаме сплотени. Никой не може да ни отнеме това. Резултатите не са добри, но съм сигурен, че от следващия двубой играчите ще искат да покажат на всички, че грешат, защото са конкуренти момчета. Искат да са успешни. Всички дойдоха в този клуб с идеята, че той играе в Европа и това е нашата цел.

От Вашите думи, Вие и треньорът говорите на различни футболни езици…

Не, мисля, че футболният език е един и същ. Ако само даваш мнения, тогава не е само за футбол, а мнения за футбола. Но когато говориш за футбол, има анализи, имаш реалността. Когато виждаш какво се случва на терена и защо се случва и знаеш какво се случва вътре в клуба, реалността е, че това, което се случва на терена е продуктът на работата, която се върши през цялата седмица. В момента това е продуктът на човека, който е отговорен за резултатите. Винаги обвинява играчите и други хора, но понякога трябва да се погледнеш в огледалото. Знам, че обича да си играе с хората и феновете. Казва различни неща на различни хора. Това е неговата същност. Няма да бъде част от този църи повече!

Може ли да заключим, че бъдещето на треньора Станислав Генчев зависи от последната дума на спортния директор Артур Платек?

Да, защото той е човекът, който трябва да взима въпросите по спортно-техническа част. Той е отговорен за работата на треньора. За това той трябва да направи преценка дали може да продължи да работи с този треньор и дали това е треньорът, който ще реши проблемите, които стоят пред тима. Аз по никакъв начин няма да влияя на това негово решение. Аз мога да изкажа моето мнение и наблюденията, които имам. Аз не съм професионалист в тази част и Артур Платек е човекът, който трябва да вземе решение относно бъдещето на Станислав Генчев. Спортният директор е човекът, който трябва да се погрижи за нещата, които трябва да се подобрят в отбора и той трябва да изисква. Винаги има два аспекта – единият е футболният, а другият е личният. Най-големият проблем в момента мисля, че идва от личния аспект. Това, което виждам с очите си е, че треньорът в момента мисли, че има много шефове, които му казват различни неща. Мисля, че треньорът не вижда нещата през своите очи, а слуша много хората около него какво му говорят и вярва на това. Това е най-големият проблем. Сигурен съм, че той чува много неща, които иска да чуе. Нямаме индивидуални тренировки, нямаме индивидуални видео анализи. Липсват ни много основни неща. В много аспекти може да се подобрят нещата и оттам представянето ни на терена. Моето мнение е, че отстрани работата на треньора изглежда като саботаж. Наистина не разбирам това и не разбирам как професионалист може да прави такова нещо. Аз не съм професионалист в тази област и това е само моето мнение. Това са моите изводи, до които достигам след разговори с хора от щаба. Артур трябва да вземе това решение. Той има постоянни разговори с треньора. В същото време треньорът му казва от какво има нужда и ние се опитваме да му помогнем. Лошото е, че нищо не се променя в нашето представяне. Всички мачове протичат по един и същи начин. Така беше и в последния мач. Артур може би ще намери начина, но аз не съм сигурен в това.