Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се изправя срещу 55-ия в света Емил Русувуори в осминафинален двубой на турнира от категория АТР 500 във Вашингтон.

Двубоят е първи в програмата на централния корт и ще започне в 19 часа.

За трети път през 2023 година Гришо и финландецът ще се изправят един срещу друг, като досега в предишните им два мача нашият топ тенисист не е загубил нито един сет. На “Ролан Гарос” Русувуори оказа сериозна съпротива в първата част, но Гришо я спечели с тайбрек на 4, а следващите два сета се развиха рутинно в полза на по-класния играч. В “Куинс” пък Димитров разпиля противника си с 6:2, 6:4, нищо че само три дни по-рано Русувуори беше стигнал до полуфиналите на трева в Хертогенбош.

Сега Григор ще се опита за втори път в кариерата си да стигне до четвъртфиналите във Вашингтон. Това се е случвало само преди десет години, когато той елиминира последователно Хавиер Малис и Сам Куери, а отстъпва на 12-тия в света по това време Томи Хаас.

В мачовете си досега през сезона срещу противници извън топ 50 Гришо има само две поражения - на финала в Женева от Николас Джари (който в момента е 28-и) и след отказване поради контузия срещу Джейсън Кублер на “Мастърс”-а в Индиън Уелс. В Марсилия топ ракетата ни загуби на четвъртфиналите в оспорван трисетов дуел от 50-ия в света тогава Александър Бублик, а иначе в момента руснакът с казахстански паспорт е 25-и в света.

World #20 and 5 seed @GrigorDimitrov is on to the round of 16 after a 7-6(6), 6-2 win over McDonald at @mubadalacitidc and he’s signing everything: Cards kids and hands! 🇧🇬 pic.twitter.com/3mN6pjbFOo

— TennisAtlantic (@TennisAtlantic) August 1, 2023

Димитров вече защити 45-е точки от миналата година във Вашингтон, а ако достигне финала, ще се изкачи с едно място до 19-ата позиция, където в момента е Лоренцо Музети.

Русувуори беше 46-ти в света по време на “Ролан Гарос” и 44-ти в “Куинс”, но сега е 55-и, основно защото навлезе в негативна серия, започната именно от Гришо в Лондон. Впоследствие в Ийстборн той отново отпадна в първия си мач срещу Грегоар Барер, а на “Уимбълдън” загуби от Стан Вавринка още на старта. След това на клея в Бостад дойде ново поражение в първия мач от Матео Арналди, а най-после във Вашингтон поредицата му от загуби беше прекратена с успех в първи кръг над Констант Лестиен. В миналата фаза пък Русувуори се справи в три сета с 10-ия поставен Йошихито Нишиока с 6:7(5), 6:4, 6:2 за 2 часа и 11 минути.