За първи път бразилският национален отбор по футбол ще излезе на терена не в традиционния си екип в цветовете на националния флаг, а с черни тениски, протестирайки по този начин срещу проявите на расизъм, съобщава вестник "Глобо".

С черни фланелки със златни номера футболистите ще излязат на терена в предстоящия мач срещу Гвинея, който ще се проведе на 17 юни в Барселона. Очаква се в мача да участва и Винисиус Жуниор с номер 20, който бе обект на расистки атаки в последните месеци с клубния тим тим Реал Мадрид.

Според изданието, след първото полувреме петкратните световни шампиони ще сменят черните си тениски с традиционните жълти.

Seleção brasileira usará uniforme preto em amistoso na Espanha em ação contra o racismo

Saiba mais: https://t.co/8XPHG672FB pic.twitter.com/GHtsqmJXlx

— ge (@geglobo) June 7, 2023

На 21 май бразилският нападател на Реал Мадрид Винисиус Жуниор стана жертва на расистки обиди от фенове по време на гостуването на Валенсия. След мача Реал сезира испанската прокуратура с искане за разследване, а по-късно испанската полиция  задържала трима души, които са обвинени в расистки обиди срещу бразилския нападател.

Винисиус беше подкрепен от Бразилската футболна конфедерация, от президента на ФИФА Джани Инфантино, а Реал Мадрид и Валенсия осъдиха поведението на феновете. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова ФИФА да вземе мерки срещу расизма.

Междувременно Бразилия продължава да не се отказва от намерението си да направи Карло Анчелоти селекционер на националния отбор по футбол, а президентът на местната федерация Еналдо Родригес заяви, че ще използва приятелските мачове на тима в Европа, за да говори с президента на Реал Мадрид Флорентино Перес.

Brazil are still intent on making Carlo Ancelotti their new coach and federation (CBF) president Ednaldo Rodrigues said he would use the national team's friendlies in Europe to talk to the Real Madrid boss. https://t.co/JBQczVYKIc

— Reuters Sports (@ReutersSports) June 6, 2023

"Той остава план “А” и след пътуването на отбора в Европа можем да имаме по-голяма яснота", каза Родригес на пресконференция в Рио де Жанейро. "Пътуването ще бъде много важно за нас да решим кой ще бъде бъдещият треньор. Възнамерявам да говоря с Анчелоти и с президента на Реал Мадрид. Едва след това ще може да се каже дали ще се случи или не”.

Привличането на Анчелоти ще е предизвикателство, тъй като италианецът има договор с Реал до 2024 година и предвидена сериозна неустойка при предварително прекратяване на контракта. Бразилия ще играе срещу Гвинея в Испания на 17 юни и срещу Сенегал в Лисабон (Португалия) три дни по-късно.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago