Левски игра с голяма част от резервите срещу Лудогорец, за да съхрани титулярите за предстоящия мач с ЦСКА - София. Жереми Петрис, Цунами, Уелтон, Роналдо, Рикардиньо и Попов пропуснаха гостуването в Разград. Двама били заплашени от евентуални картони, които щели да им костват наказание до края на сезона, а други четирима - тъй като се оплаквали от леки болежки.

Наставникът на “сините” Елин Топузаков бе обявил, че ще извърши подобни промени и още преди срещата в прав текст назова причината - ще ги пази за ЦСКА - София и евентуалния бараж за Лига на конференциите срещу Арда или Славия.

Със сигурност постъпката на Левски не може да попадне в графата “феърплей”.

Но ако пред “сините” има някаква доза оправдание, че те няма как да направят ЦСКА - София шампион с риск при евентуални контузии и наказания да намалят значително шансовете си за класиране в евротурнирите, какво да кажем за действията на Черно море ден по-рано.

Футболистите на Илиан Илиев се нуждаеха само от точка при гостуването на Локомотив (Пловдив), с която да си гарантират петото място за сметка на “смърфовете” кръг преди края.

Тихомълком варненци извадиха от състава петима основни състезатели - Александър Василев, Алекс Фернандес, Иван Дюлгеров, Влатко Дробаров и Васил Панайотов, което, до голяма степен, им коства и поражението с 1:2.

Оказа се, че причината за решението на Илиев е като тази на Топузаков - предпазване от контузии. Истината обаче е, че в последния кръг Черно море е домакин на Лудогорец и именно заради това варненци са предпочели да играят на “Лаута” с резервите. Т.е. да ударят едно рамо на ЦСКА - София в битката за титлата.

Та големият въпрос е защо за Левски се вдигна вой до небесата, че е разчитал на резервните си футболисти, а за същата демонстрация на анти-феърплей от страна на Черно море няма ни вопъл, ни стон? Не трябва ли всички да потърсим сметка след изминалия 34 кръг не на два, а на четири клуба - Лудогорец, Левски, Черно море и ЦСКА - София?

А ако го сторим за всички отбори от efbet Лига, дали ще успеем да съберем поне 3, които не са участвали в съмнителен/странен двубой от началото на сезона?

Г-да собственици на грандове, г-да политици, през последните няколко години съмнителните мачове в първенството намаляха драстично и се броят на пръстите на едната ръка. Осъзнавате ли, че с вашите действия, най-вече през пролетта, сте на път да върнете мутренските години, които тотално съсипаха най-популярната игра в България? Част от вас са преки участници в огромното количество “феърплей мачове” в периода от 1996-а до 2005 година. Ако милеете за доброто на българския футбол и престижа на държавата, моля ви, откажете се от тази пошла практика и започнете да давате парите си за развитието на истински спорт! Уредените, прередените, наредените мачове ще заблудят за кратък период от време вашите фенове, че се движите в правилна посока, но в дългосрочен план ще довършите окончателно и без това агонизиращия ни футбол!