Шампионката от "Уимбълдън" Елена Рибакина се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Поставената под номер 4 спечели срещу 18-годишната Линда Носкова (Чехия) с 6:3, 6:3 за 86 минути.

Рибакина, четвъртфиналистка на "Ролан Гарос" през 2021 година, не допусна брейк в срещата и пласира 30 печеливши удара срещу 16 на съперничката, което се оказа решаващо. Тя взе първия сет с пробиви в третия и в деветия гейм, а след това затвори мача със серия от три поредни гейма, поздравявайки се с 30-та победа от началото на годината.

30th win of the year for @lenarybakina ✅

The No.4 seed books her place in the third round, defeating Noskova 6-3 6-3.#RolandGarros pic.twitter.com/EPzjzJKsAl

— Roland-Garros (@rolandgarros) June 1, 2023

Следващата съперничка на състезаващата се за Казахстан московчанка ще бъде Сара Сорибес Тормо (Испания). Сорибес Тормо достигна за първи път до третия кръг в Париж, след като елиминира хърватката Петра Мартич с 6:4, 6:1.

Мартич поведе с 2:0, но след това испанката взе 12 от следващите 15 гейма, за да запише най-доброто си представяне в Париж.

Дебютиращата в основната схема на Откритото първенство на Франция 23-годишна левичарка Кейла Дей (САЩ) също достигна до третия кръг. Квалификантката Дей отстрани поставената под номер 20 своя сънародничка Медисън Кийс с 6:2, 4:6, 6:4.

Тя пропиля сет и ранен пробив аванс във втория, но в решаващата трета част поведе с 5:2 и все пак стигна до успеха.

First top 20 win 🙌
First Grand Slam third round 🙌

It’s a good DAY to be @kaylaeday 🇺🇸#RolandGarros pic.twitter.com/UfAduWPGzS

— Roland-Garros (@rolandgarros) June 1, 2023

Дей ще играе в третия кръг срещу Ана Каролина Шмидлова (Словакия), която спечели с 6:3, 6:4 срещу испанката Альона Болсова, "щастлива губеща" от квалификациите.

Поставената под номер 14 Беатрис Адад Мая (Бразилия) постигна най-доброто си класиране на сингъл в турнирите от Големия шлем, след като надделя над 19-годишната дебютантка във френската столица Диана Шнайдер (Русия) с 6:2, 5:7, 6:4.

Haddad Maia reaches the third round in #RolandGarros for the first time ☝️ pic.twitter.com/UlymGtyZys

— Roland-Garros (@rolandgarros) June 1, 2023