На пресконференцията след мача Ботев - Лудогорец старши-треньорът на канарчетата Бруно Балтазар бе запитан от репортер на PlovdivDerby.com конкретен въпрос за школата и юношите на клуба. А именно: Каква е оценката му за работата на школата в последните няколко години, след като според него има дупка в поколенията и настоящото, което играе в Ботев II няма футболисти, които да са готови за Първа лига. Бруно няколко пъти се опита да не отговори конкретно на въпроса, а да шикалкави с клишета от сорта на: "Ами имаме едно момче на 14, как се казваше..., а Максимилиан, той има талант, даже тренира с мъжете, но как да го пусна в такъв мач, който може да убие развитието му..."  Преди откриването на Колежа, отново след въпрос на PlovdivDerby.com собственикът на клуба Зингаревич заяви, че за последните 2 години е похарчил 2 милиона евро за школата и базата.

Какво излиза? 2 милиона евро за младите през последните 2 години, и по-точно, не за тях, а за тези които ги подготвят - треньори, шефове на школи и методисти, и след тези 2 милиона евро дупка в поколенията. Дали има дупка в поколенията или натискането на определени играчи, водената политика и други фактори изгониха от жълто-черните сумати момчетата многократни шампиони в юношеските си години, ще разискваме в последващ материал. Но ако приемем, че никой треньор не би се отказал от добър подрастващ футболист и никой собственик не би попречил на развитието на добър подрастващ футболист, защото от него би изкарал добри пари, то къде е проблема?

Възхваляващи материали за школа на Ботев Пд сме чели десетки през последните години, но факта е един. В първия тим на канарчетата няма ни един от тази школа. Единствено Работов се появява като име на резервната скамейка и до там. И това, докато връстникът му от ЦСКА Християн Петров /юноша на Локо Пд/ вече стигна до мъжкия национален отбор. А двамата вървяха рамо до рамо в развитието си и през юношеските национални гарнитури. И на двамата бе преписвано едно и също бъдеще, а именно, че ще бъдат новата централна двойка защитници на националния отбор, за дълги години напред.

Кой изкопа дупката в поколенията в жълто-черния клуб? Кой с работата си или по-скоро с невъзможността си да работи правилно прави разликата в развитието на играчите като Петров и Работов например. Кой и за какво похарчи 2 000 000 евро и къде са резултати от тези пари?

И едно уточнение. Онзи ден Ботев Пловдив в официалния си сайт гордо съобщиха, че U19 са станали шампиони в регионалната група. За да е ясно, регионалната група няма нищо общо с Елитната до 19 години. И още нещо! Отборът и треньорът, които спечелиха това отличие /за втора поредна година/ бяха привлечени от Марково. Да точно така! Даниел Спасов пристигна с цял отбор юношки от Марково, за да запълни дупката в школата, която остана след създаването на Ботев II.

Какво се случи последните 2 години в Ботев II?
Защо всичко живо, на което се преписваше някакво бъдеще, е преотстъпено в други отбори?
Кои са хората, които получаваха заплати, за да захранват първия отбор с юноши?
Колко е голяма дупката в настоящото поколение?
Какво е мнението на работещите в школата за обявеното за неставащо поколение юноши?

На тези и на още много въпроси ще търсим отговори!