Тази вечер ще бъде определен носителят на Купата на България по баскетбол в 69-ото издание на надпреварата. Един срещу друг се изправят вечните съперници Левски - ЦСКА, които излизат на паркета в зала "Арена София" днес от 18:00 часа. Това е първи финал между двата най-успешни клуба в историята на турнира от 1993-а насам, като до подобен сблъсък се стигна още в първата година от завръщането на "армейците" в българския баскетболен елит.

По пътя към финала "червените" елиминираха Спартак Плевен на четвъртфиналите с 82:63, както и шампиона Балкан с 82:80 след продължение във фазата преди финала. Двубоят срещу ботевградчани предложи изумителна драма и интрига до последната секунда, като в един момент от допълнителното време "зелените" вече се виждаха на финал. Възпитаниците на Росен Барчовски обаче осъществиха обрат от шест точки пасив и затвориха мача със серия от 10:2, за да го спечелят чрез победен кош на своята звезда Таменанг Чо в последните секунди.

Пътят на Левски към битката за златото също не беше особено лесен. "Сините" стартираха участието си в надпреварата с победа над Берое с 85:78 в двубой, който контролираха от самото му начало, но след това срещнаха сериозна съпротива от тима на Черноморец. Момчетата на Димитър Ангелов профукаха двуцифрена преднина в началото на мача, но демонстрираха хладнокръвие и водени от своите лидери Алън Арнет и Златин Георгиев те успяха да се отскубнат от захапката на "акулите" и да се класират за шести пореден финал в турнира.

През настоящия сезон в НБЛ Левски и ЦСКА се срещнаха два пъти, поделяйки си по една победа. В първото Вечно дерби за сезона станахме свидетели на страхотен сблъсък, завършил с драматична победа за "сините" с 95:92 след продължение в зала "Универсиада" през ноември. Точно два месеца по-късно обаче, през януари, "армейците" си върнаха тъпкано на своя опонент и го разгромиха със 78:52 в своята зала.

Днес ще гледаме персонален сблъсък между двамата най-полезни играчи на двата тима до момента в турнира - Алън Арнет от състава на Левски и Таменанг Чо от отбора на ЦСКА. Звездата на "сините" бележи средно по 23.5 точки при 61% стрелба от игра за среден коефициент от 25.0 в надпреварата досега, докато от другата страна Чо води "армейците" със средни показатели от 16.5 точки, 11.0 борби и 3.5 асистенции при коефициент от 24.0.