Европейската футболна асоциация ще предложи и евентуално утвърди важна промяна във финансов аспект за клубовете. Става дума отборите да предоставят два различни бюджета - един за съответните си шампионати, както и такъв само за евротурнирите. Според “Гадзета дело спорт” идеята е по този начин да се противодейства на налаганата от Челси в последно време практика на голям брой мултимилионни трансфери, които обаче не нарушават правилата, макар отстрани да изглежда така.

С новия си собственик лондончани “щурмуваха” пазара и накупиха доста играчи, договаряйки ги се срещу големи суми. Английският клуб обаче успява да заобиколи ограниченията за финансовия феърплей, като сключва дългогодишни контракти с въпросните състезатели и досегашните им клубове. Това включва и разсрочване на плащането на трансферните суми за дълъг период от сезони - в някои случаи по седем-осем, като така цялата сума бива разпределяна напред във времето.

Това е възможно заради законодателството във Великобритания, което дава възможност на спортисти спокойно да подписват с клубове за много над считаните за нормално максимален срок от 5 години.

Понеже УЕФА не може да променя законите в съответните държави, сега планът е занапред всеки клуб да бъде задължен да представя два различни бюджета - един за вътрешното си първенство и втори, който е само за европейските турнири. Именно във втория ще бъде наложено ограничение да няма контракти с дължина над 5 години.

Очаква се този проект да бъде гласуван по време на следващия Изпълком на евроцентралата на 4 април в Лисабон. Ако бъде приет, той ще влезе в сила от идното лято.

Той обаче няма да важи за вече сключените сделки, което означава, че Челси няма как да бъде санкциониран.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe