Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде пресконференция преди подновяването на футболния сезон у нас. Бизнесменът говори по актуални въпроси, като засегна множество теми.

"Обадиха се от Рига за Кемело Нгуена, условията бяха много добри за момчето, добри и за Славия. Днес лети, всичко е договорено. Той е добър футболист и ще се изяви. Това дава възможност на старши треньора и ръководството да дадат шанс на младите момчета, които бяха на подготовка, да получат място в първия отбор. В България се раждат талантливи деца, на които трябва да бъде даден шанс. Ръководството на Славия винаги е подкрепяло това. Така Славия ще върви нагоре, а и ще има кадри за националния отбор. Всичко друго е търчи-лъжи, както викаше баба ми. Взимаш някого, идва, свършва му договорът, заминава си, идва следващият чужденец и нищо не се получава. Бащата на Мартин Георгиев е изключително културен и ерудиран човек, по моя информация Мартин работи добре в Барселона, ръководството е доволно от неговото представяне. 

Уважавам много Станимир (Стоилов), само че ако Левски беше Лудогорец или клуб, който може да си позволи всичко това нещо, окей. Когато си на изкуствено дишане и ако не са феновете, не можеш да продължиш, и дължиш десетки милиони на държавата, аз лично нито бих отишъл в Дубай на подготовка, нито бих задържал еди-кой си. Доколкото знам те продадоха най-добрия си футболист, за кои други говорят, нямам представа. Аз си спомням Левски на Гунди, Сашо Костов, Соколето, помня и Левски на Наско, Боби, Гибона. Помня този Левски и свалям шапка на този Левски. Това, което гледам сега, не е нито Левски, нито ЦСКА. Това е едно подобие на Лудогорец, които събират футболисти от кол и въже. И ги правим национални герои, едва ли не. Дано българите се отърсим от тази чуждопоклонническа зараза, трябва да гледаме в нашето стадо. 

Имаме безкрайно талантливи деца, на които не се дава шанс, а се пробутват някакви чужденци заради мениджърски или треньорски интереси. Това е мое мнение, за 28 години съм минал по същия път. Страшно много таланти сме пропилели, апелирам към моите колеги да ограничим до минимум това нещо. Мартин Георгиев на мача Славия - Лудогорец направи Текпетей сам да си говори. Накрая онзи го удари и вместо да го изгонят, изгониха нашия. Спомняте ли си? А, браво. Едно време се играеше и на сгурията, идваха ожулени, свършва мачът, три кебапчета и айде. Сега искаме отопление на стадионите, хубаво е това нещо. Прав е Мъри, по-добре да се играе на такъв терен, ама като няма риба и ракът е риба. Как толкова години сме играли, не сме Дубай, не сме и Англия. Нека се простираме колкото ни е чергата, в Славия така правим. Щастливи сме, че младите момчета в Славия дават всичко от себе си за клуба. Гордея се с всички деца. Възпитани, умни деца, няма татуировки, в Славия се възпитава едно добро поколение. Направих си една добра реклама, нали? Добре.

Ако един треньор няма амбиции, за какво е треньор? Прав е Станислав Генчев да иска купата, всеки има амбиции. Да, това е най-прекият път към Европа, нека всичко се реши на терена. Никога няма да кажа, че искам Славия да загуби. Баща ми ще се обърне в гроба, ако кажа такова нещо. Ще видим, каквото сабя покаже. Темата за стадионите е една болна тема. Стадион, истински, на който да отидем, тук съм идвал да гледам България - Бразилия в началото на 60-те години, това беше светиня. Трябва да се направи такъв стадион. Това, което се случва в Пловдив, това, което евентуално може да се случи на "Армията", е замазване на очите. Държавата трябва да построи Национален стадион. Много милиони са отишли в канала за Сульо и Пульо, къде са тия пари, не знам. 

Срам ме е, че една провинция на България - Македония, има стадион за чудо и приказ, а ние българите тук се чудим какъв претекст да измислим, че го няма този стадион. Трябва един човек с панталони да застане и да каже, че започва да се строи, стига документите да са изрядни. Цялата спортна общественост ще го боготвори. Преди да дойдат на власт всичко обещават, като дойдат - забравят. На България трябва управленец като Орбан. Знаете ли колко спортни съоръжение е построил той в Унгария. Те даже нямат море. Откъде Унгария повече пари от България? Някой да ми обясни. Нефт ли имат, злато ли имат? Нищо нямат, и море нямат. Трябва да потърсим сметка защо го няма това нещо - един стадион, едно отопление на стадионите, в училищата да има повече време спорт. На "Славия" направихме ремонт на залите за баскетбол и волейбол, иначе нямаше къде да отидат да тренират децата. Срам е, че държавата нехае по тези въпроси. 

Пловдив ли? Малко ме интересува Пловдив! Там кацнаха на гребаната на вълната, хванаха Борисов, даде им някакви пари. Ако на Славия дадат 37 милиона лева, подписвам се пред всички, че за една година ще направя кокетен стадион и ще пеем. Всичко е до управлението на средствата. 37 милиона лева… Ееееее…. Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив) добре, а ние другите не сме ли хора - Пирин (Благоевград), Славия, Локомотив (София), Спартак (Варна), Черно море, Ботев (Враца), Етър, Берое… Айде Берое бяха на социалистическо угояване. Длъжен съм да кажа това, което мисля. Ако не съм прав, нека някой ме обори. 

Националният стадион трябва да бъде в София. Може да е в покрайнините на София, но в София. Как може Националният стадион да е в Хасково или Чешнегирово. Като идват националните отбори, кацат в София, няма да кацнат в Разград. Националното радио къде е? Национален стадион в Пловдив или Пазарджик… Ако търсим центъра на държавата, да кажем Търново, но не става. 

Ще е трудно в първенството на Спартак (Варна), Пирин, Ботев (Враца), а Хебър (Пазарджик) мисля, че ще се измъкне. Спартак е в доста тежко положение, Херо дано пък е магьосник. Финансите, базата, футболистите са на страната на Лудогорец. Само те сами могат да се "самоубият" и да не станат шампиони. ЦСКА е ЦСКА, марка, моите уважения, но има разлика в класите. Не съм поставил цел на Славия, но играчите много добре знаят. Искам да играят футбол, да дават всичко от себе си, да играят за победа - без значение дали е срещу Лудогорец, или е срещу Спартак (Варна). Искам битка. Където се класираме, там. Срещу ЦСКА и Арда (Кърджали) бяхме ограбени, сега трябваше да сме с шест точки отгоре. Искам, който спечели титлата, до го направи заслужено, а не както казваше Христосков едно време с чики-рики", заяви Венцеслав Стефанов. 

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe