Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев сподели, че очаква тимът му да започне силно втория дял на сезон в efbet Лига. Той е категоричен, че слабите резултати в контролите няма как да повлияят на футболистите да се представят на най-добро ниво в предстоящите мачове. Илиев коментира доста теми в интервю за Sportal.bg, сред които напускането на неговия колега и приятел Бирсент Карагарен, който пое в посока ЦСКА 1948, както и битката за европейските клубни турнири. Според Илиев тя ще бъде доста оспорвана, но няма да се стигне до трагедии, ако „смърфовете“ не изпълнят целта да се доберат до Лигата на Конференциите. Капитанът сподели мнението си относно желанието на Христо Крушарски да се завърне в управлението на клуба, като също така честити на Кирил Десподов спечеления приз за Футболист на годината.

„След няколко дни ще видим в каква форма сме. Свършихме доста работа особено от физическо естество. Резултатите в контролите не са от най-задоволителните, но аз имам доста богат опит и знам, че това невинаги е определящо. Имам спомени, когато в контролите отборът е побеждавал в почти всички мачове, а след това започва много трудно първенството, така че аз съм сигурен, че неубедителната игра в контролите няма да повлияе и ще започнем силно. Много важно е срещу Ботев Враца да победим, да тръгнем със самочувствие и оттам нататък да си гоним целите. 

Винаги е неприятно, когато не побеждаваш в контролите. Резултатите са без абсолютно никакво значение. Важното е да няма контузии в подготвителния период и всички да се подготвят физически за тежките битки. Винаги ще има грешки. Въпросът е да сме максимално концентрирани в първенството. Зарядът в официален мач е съвсем различен. Мотивацията е съвсем различна, така че съм убеден, че отборът ще изглежда добре през втория полусезон.

Ясно е, че ще се усети липсата особено на Карагарен. Направи много силен полусезон, но няма незаменими футболисти във футбола. Той не е първият основен футболист, който напуска отбора. В последните три-четири години всеки трансферен прозорец най-добре играещите са трансферирани. Още от времето на Ожболт, Диниш Алмейда, Минчев. Нормално е всеки да търси своето развитие, но Локомотив не спира да е фактор през последните години. Привлякоха се млади и качествени футболисти. Въпросът е кой колко бързо ще се напасне към отбора и това колко ще е полезен. Мисля, че на голяма част от постовете има конкуренция. Това, че са си тръгнали двама – трима футболисти, не означава, че Локомотив ще тръгне надолу, а напротив.

Има поне пет-шест отбора, които имат амбиции за трето и евентуално четвърто място, което дава право на бараж. Ще бъде доста интересно. ЦСКА 1948 направи много силна селекция. Не крият своите амбиции. Дори определят, че за тях ще бъде провал, ако не се класират. При нас такова напрежение няма. Не мисля, че ще се правят трагедии, ако не се изпълни целта да излезе в Европа. Левски винаги е в борбата, Черно море имат силен отбор. Славия изглеждат много добре. Битката ще бъде много сериозна. Наистина дадохме стъпка назад през последната година, с това, че за първи път не се класирахме за Европа. Тази година сме по-близо и от нас зависи докога ще сме в борбата и дали ще задържим ритъма и ще се преборим за това място. С оглед това, че се гради нов отбор, всеки от нас е амбициозен и иска отново да докараме някой европейски отбор тук. Но и това да не се случи, не мисля, че ще се направят трагедии. През последните години направихме достатъчно, за да не се приеме като трагедия, ако не покрием целите". 

Относно желанието на Христо Крушарски да се завърне в управлението на Локомотив:

"Не сме наясно и не е наша работа. Винаги съм казвал, че в един отбор най-важното е да има стабилност и футболистите да си получават редовно възнагражденията и всичко да е коректно. Естествено, че винаги се влиза в положение, когато има забавяне. Нас не ни интересува толкова кой ще дава парите, а просто да се дава това, което е обещано, за да може футболистите да са концентрирани върху това, което се случва на терена. Знаем, че основата на това да се гради силен и боеспособен отбор е футболистите да са спокойни и да са финансово обезпечени. На този етап не знам точно какви са им взаимоотношенията. Нашата работа е различна и гледаме да се абстрахираме от тези медийни изяви. Не мисля, че на някой може да му повлияе толкова това неразбирателство, което напоследък наблюдаваме". 

"Като цяло на първо място схемата, с която играем, е различна. Мисля, че от известно време футболистите вникват доста по-добре в това, което се изисква. Смятам, че вървим в правилната посока. Вторият полусезон ще покаже доколко добре сме разбрали идеите и до каква степен можем да изпълняваме тези неща, които се изискват. При Александър Томаш основното е, че отборът е най-важен. Всеки трябва да е отдаден на отбора и както обича да казва той: „Да потиска егото си“. Мисля, че в отбора са само такива футболисти. Взискателен е, изключително амбициозен е. Неведнъж е казал, че много държи да успее с Локомотив. През първия полусезон мисля, че резултатите са задоволителни. С оглед това, че пак се гради нов отбор, мисля, че феновете трябва да проявяват търпение, дори на моменти да не се получава. Ако си коректен и разбираш това, което изисква от теб, можеш много лесно да работиш с него. Вече свикнахме с него и всичко е окей. 

На мен не ми тежи, че имам по-малко голове и асистенции спрямо предишните сезони. Въпросът е, че когато отборът когато побеждава и когато трупа точки, няма значение кой вкарва. Видяхме, че през първия полусезон изпъкна Карагарен, който реши много мачове. Това е хубавото. Когато аз не съм в основата на головете, има кой да ги вкарва. Смятам, че през втория полусезон ще бележа по-редовно и ще се доближа да формата, която повечето фенове познават. Няма проблем за мен. На какъвто и пост да играя, стига да помагам на отбора, за мен няма проблем. Дали ще играя опорен халф, дали ще играя нападател… В последните една-две години мисля, че съм подобрил доста играта си в дефанзивен план. Това са неща, които човек, който разбира от футбол, може да види и да анализира. Естествено, че много хора ще са недоволни, че нямам тези цифри спрямо предишните сезони. И на мен ми се иска да бележа по-често. Да се надяваме, че през втория полусезон ще излизам на повече голови ситуации и ще бележа. 

Честито на Кирил Десподов! Заслужено спечели. Мисля, че тази година и Ивайло Чочев направи страхотен сезон. Младият Илия Груев също заслужава. Който и от тримата да беше станал, мисля, че щеше да бъде заслужено. Да се надяваме, както той самият каза, да излезе отново в чужбина и да заиграе на по-високо ниво. Защото той наистина има качествата, има и характера. Само да е здрав! Пред него е пътят. Използвам възможността да честитя на всички призьори. Да се надяваме, че тази година българският футбол ще направи една лека крачка в правилната посока. Виждаме, че националният отбор има израстване. Дано това не е само моментен проблясък, а да продължат с тази възходяща линия и в мачовете на истината. Досега не бяха с толкова голям заряд. Да видим дали ще успеем да влезем в борбата за едно от първите две места. 

В нашия отбор има млади момчета. Двамата ни централни защитници от школата имат качества в бъдеще да попадат в полезрението на националния селекционер. И двамата имат много израстване през последните месеци. От тях зависи дали ще попиват и ще се учат от грешките си. На тяхната възраст е ясно, че няма как да няма грешки. Въпросът е как ще реагираш на тези грешки. Това калява и е разликата между добрите футболисти и много добрите футболисти. И двамата имат качествата. За Тошко да влезе и да направи такъв мач срещу Ботев на 17-18 години, означава, че има качествата. Бъдещето е пред тях. 

На феновете искам да пожелая да са здрави през новата година и да проявят търпение, когато отборът не върви. Локомотивската общественост се отличава с това, че дори когато отборът не е в добро състояние, тимът е подкрепян. Може би това е публиката, която подкрепя най-горещо, когато отборът не върви. Много трудно се обръща срещу футболистите. Ние през последните години показахме, че се борим за емблемата и милеем за Локомотив, а това е единственото нещо, което феновете ни искат. Сигурен съм, че дори да не тръгне отборът, те ще направят така, че да ни вдигнат и заедно пак да изживяваме тези емоции, които изживяваме през последните четири-пет години“.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe