Фенове на Локомотив Пловдив се събраха днес пред сградата на общината. Представители на всички „черно-бели“ фракции поискаха среща с кмета на града Здравко Димитров.

Боян Ванев, член на УС на Фенклуб Локомотив Пловдив:

„Протестът, който проведоха нашите колеги от другия отбор, не бяха за нови публични финанси към строителя, а точно обратното. В момента финансите, които са осигурени, да бъдат изразходени по предназначение. Абсолютно безумие е това, че трябват още 22 млн. лева за стадиона на Ботев.

Нека първо да се направи одит, да се види как са изхарчени средствата, които държавата вече отпусна, както и от Общината – това са над 42-43 млн. лева. И едва след това да се види какво е нужно за дофинансиране – както за единия стадион, така и за другия.

На нашия стадион продължава да се строи. До края на месеца очакваме да е готов проектът за четвъртата трибуна. След това ще се направи КСС и ще имаме точна сметка какво ще е нужно за пълното завършване на стадиона“, заяви Ванев пред репортер на колегите от plovdiv24.bg.

Ето мнението на още един от привържениците на Локомотив:

Тези 22 млн., които кметът иска да даде на строителя на стадион „Христо Ботев“, са без никакво КСС, без да се знае за какво точно и как ще бъдат похарчени.

Провокирани сме от входираното предложение на кмета към общинския съвет за отпускането на нови 22,5 млн. лева за дофинансиране на строителството на стадион „Христо Ботев“. Притеснени сме, искаме пълен финансов одит на строителството и на двата стадиона. Нека да се установи дали средствата са изразходвани по предназначение, че всичко е прозрачно и тогава да се отпуска финансиране.

Ако това предложение се приеме, ще бъдат застрашени в следващите 3 години редица инфраструктурни проекти за Пловдив, включително и за нашия стадион.

Освен това предложението на г-н Димитров идва на фона на изтичащия му мандат и е в разрез със закона за дълговете на общините. Той няма право да поема такова задължение, тъй като остават по-малко от 9 месеца, докато изтече мандатът му.

Кметът Здравко Димитров от своя страна се срещна с представителите на привържениците на Локомотив:

„Разговарях с привържениците на Локомотив, защото никога не съм делил двата водещи отбора на Пловдив. Искам да станат и двата стадиона, защото Пловдив го заслужава. Не сме спрели да търсим финансиране, за да бъдат довършени стадионите – както на „Ботев“, така и на „Локомотив“.

В понеделник ще проведем нова среща, на която ще има представители и на двата клуба, за да се стигне до консенсус между тях и на предстоящата сесия на Общински съвет да бъде обсъден начина на финансиране на завършването на двата стадиона. Ако не се стигне до разбирателство между феновете на двата отбора, не изключвам точката да бъде оттеглена“, заяви след срещата с привържениците на Локомотив кметът на Пловдив.

Той уточни, че предстоящата среща в понеделник ще бъде затворена за медии, но след нея Здравко Димитров ще запознае всички с решенията, които ще бъдат взети.

„Ще направя всичко възможно аз и ОбС да предприемем най- доброто за двата клуба. Може и за стадион Локомотив да отпуснем средства, може да изтеглим предложението за Ботев докато не стигнем до консенсус. В понеделник ще имаме среща да се изгладят нещата и да се стигне до консенсус. Нещо, което е започнато да се стри трябва да се завърши, защото се оскъпява“, заяви кметът.
„Като спортист не ги деля. И едните и другите са прави. Имаше вариант да се завърши стадион Пловдив, вместо двата стадиона, но на този етам не може.
Трябва да се търсят пари. Това е вариантът. Вчера бях в Министерство на финансите, не сме спряли да търсим от други източници пари“, завърши Зико.