Първият и третият във временното класиране на Премиър лийг - Арсенал и Нюкасъл, излизат един срещу друг на "Емиратс" в двубой от 19-кръг, който може да се окаже с огромно значение за развитието на сезона. Ако "топчиите" спечелят, могат да се откъснат на десет точки пред Манчестър Сити преди гостуването на шампионите на Челси в четвъртък. Нюкасъл пък може да излезе на второ място, ако спечели пълния комплект точки тази вечер.

Двата отбора имат само по една загуба в първенството и до момента и разполагат с най-добрите защити в лигата. Арсенал е единственият тим досега, който има стопроцентов актив в домакинските си мачове във Висшата лига. Нюкасъл обаче е в серия от 12 поредни мача без загуба в шампионата. 

Микел Артета залага на абсолютно същия състав, който в последния ден на миналата година победи с 4:2 Брайтън като гост. Това означава, че Еди Нкетия започва като титуляр в четвърта поредна среща след контузията на Габриел Жесус. 

⚡️ 𝗧𝗘𝗔𝗠𝙉𝙀𝙒𝙎 ⚡️

🇫🇷 Saliba at the back
🇳🇴 Odegaard in midfield
🇧🇷 Martinelli on the wing

Let’s start 2023 positively 🙌 pic.twitter.com/B1TN2fYDuQ

— Arsenal (@Arsenal) January 3, 2023

Еди Хау е предприел само една корекция от нулевото равенство с Лийдс. Калъм Уилсън се завръща сред титулярите за сметка на Крис Ууд. Мартин Дубравка, който през първата половина от сезона игра под наем в Манчестър Юнайтед, е на пейката за днешния двубой.

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко, Джака, Партей, Сака, Йодегор, Мартинели, Нкетия 

Нюкасъл: Поуп, Трипиър, Ботман, Шер, Бърн, Уилок, Лонгстаф, Гимараеш, Алмирон, Уилсън, Жоелинтон