Италианската футболна федерация (FIGC) започна разследване на обвиненията, че Ювентус е плащал заплати на играчите си, които са били различни от тези, които е съобщил публично, съобщава държавната информационна агенция АНСА.

Медията също така уточнява, че финансовият ревизор на централата е започнал проверки на финансовия отчет за заплатите през 2020-а и през 2021-а година. Източник от FIGC потвърди пред Ройтерс, че информацията е коректна.

Бордът на Юве, в това число президентът Андреа Аниели и изпълнителният директор Маурицио Аривабене, подаде колективна оставка в понеделник и семейство Аниели предложи счетоводител да поеме председателския пост, докато клубът се опитва да се справи с финансовите и юридически проблеми.

Финансовите отчети на Ювентус бяха подложени на проверка от прокурорите и италианския икономически регулатор Consob през последните месеци, разследващи обвинения във фалшиво счетоводство и манипулиране на борсата.

Клубът Ювентус не отговори на запитване на Ройтерс за коментар. Преди това е обаче са отричали всякакви нарушения.

В спортно-техническо отношение Масимилиано Алегри остава старши треньор на отбора, обяви новият изпълнителен директор Джон Елкан от компанията-собственик Exor.

"Разчитаме на него, а и на целия отбор да продължат да печелят на терена, както показаха че могат да го правят в последните няколко мача. Повторих им, че целите на терена остават високи", обясни Елкан.

"Винаги е много приятно да усещаш подкрепата на акционерите, така че благодаря на Джон Елкан за тези думи", заяви от своя страна самият треньор Алегри.

Той спечели пет титли в Серия А, четири купи на Италия и две Суперкупи, като в първия си период начело на тима 2014-2019 два пъти класира отбора на финал в Шампионската лига. През 2021-а година той беше извикан, за да започне нов период.