Австралия и Дания се изправят в решителна последна среща за двата тима от група “D” на световното първенство в Катар. С оглед на ситуацията, двубоят ще се окаже фундаментален за амбициите на двата отбора за продължаване към елиминациите. Двата тима се срещнаха и на предишното световно първенство в Русия през 2018 г., когато отново бяха в една група и завършиха 1:1.

Австралийците съумяха да се вдигнат след тежката загуба от Франция с 1:4 в първия мач от групата, след което измъкнаха победата срещу Тунис с минималното 1:0. Този успех им дава предимството да не гонят победа на всяка цена срещу Дания, като дори равен резултат влиза в сметките на Австралия, освен ако Тунис не поднесе сензация срещу Франция в другия мач. Селекционерът Греъм Арнолд няма особени проблеми с контузени и наказани, като единственият под въпрос е халфът Натаниъл Аткинсън. Голямата загуба за "кенгурата" остава контузилият се дни преди началото на Мондиала нападател Мартин Бойл, за който се появи любопитната информация, че е бил назначен за “мениджър на настроението” в тима. Австралийците записаха суха мрежа на световно първенство в предишния си мач с Тунис за пръв път от 1974 г. и ще се надяват да повторят това постижение, за да имат шансове за класиране.

We control our destiny.

🇦🇺 v 🇩🇰: 1.12.22, 2am AEDT
📺💻📱: SBS, SBS On Demand#GiveIt100 #FIFAWorldCup #Socceroos pic.twitter.com/diXmu2iJM3

— Socceroos (@Socceroos) November 27, 2022

Нищо освен победа не устройва Дания в мача срещу австралийците. Момчетата на Каспер Юлманд не успяха да победят Тунис и загубиха от Франция с 1:2, въпреки че стояха добре срещу световния шампион. Датският селекционер няма да може да използва халфа Томас Дилейни, за когото Мондиал 2022 приключи заради контузия в коляното. Капитанът Симон Кяер не успя да играе срещу французите, но сега би трябвало да е на линия за “червения динамит”. Именно на него и на звездата Кристиан Ериксен ще се разчита да изведат Дания до класиране. Повод за оптимизъм дава факта, че датчаните са прескачали групата си на световни първенства в 4 от общо 5 участия на Мондиали.

Denmark National Football Team 2022 💪💪💪 🏆⚽🏆#Qatar2022#FIFAWorldCup pic.twitter.com/GEtJ15rKdg

— FIFA WORLD CUP 🏆⚽ (@MdHabibe6) November 19, 2022