Груповата фаза за Мондиал 2022 върви към своя край, но все още се дискусиите около скандалите с форума в Катар все още не стихват. Едно от култовите имена в съвременния спорт - Рафаел Надал, даде своето мнение за темите с високо напрежение за обвиненията в корупция срещу домакина на шампионата, смъртта на работниците, построили стадионите за шампионата, правата на жените и другите периферни казуси на Световното първенство.

“Ясно е, че живеем в глобален свят и хората трябва да имат повече права. Спортът е среда, в която има голяма показност. Всеки трябва да бъде свободен да изразява чувствата си без да наранява другите”, каза Надал, цитиран от платформата “Tennis World USA”.

Легендарният тенисист допълни, че според него е от значение спортистите да застават зад обществени каузи, но и не скри разочарованието си, че фокусът от най-важното футболно събитие се измества.

“Хората имат свободата да се изразяват и да показват несъгласието си с това, което се случва. За мен е важно един спортист да използва платформата си, за да прави света по-добър. Но когато има събитие от подобен характер, спортът трябва да бъде на първо място. Останалото са неща, които трябва да се подобрят, за да вървим към едно по-добро бъдеще.”

Снимки: Imago